Miért nem tanítják az iskolában hogy a koncentrált salétromsav passziválja a rezet?
#11 - ezt nem tudom, a passziválás sikere függ a keletkezett oxidréteg vastagságától és tömörségétől is. Eloxáltam már alumíniumot híg kénsavban, ahol az eljárás elején kissé pezsgett a lemez, de az eloxálás után már magától nem. Lehet, csak idő kérdése a megfelelő oxidréteg kialakulása
#12 - pont erre gondoltam én is, azért írtam, hogy nem láttam a kísérletekhez értékelhető reakcióegyenletet. Nem tudom, mi lehet pontosan a keletkező bevonat, ha víz is leoldja idővel, nagyon valószínű, hogy igazad van
Akkor feltételezem ugyan ez történik a másik két fémmel is hasonlóan mint ahogy a rézzel is történik. Hogy ez aztán nevezhető-e passzivációnak nem tudom mert végül is egy védő réteg keletkezik a fém felületén viszont ez egyáltalán nem tartós hiszen ha vizet adunk hozzá az egyből fel is oldja ezt a réteget, ami valószínűleg nem annyira tömör mint egy oxid réteg.
Mindenesetre remélem ezzel a magyarázattal kitudom harcolni azt az egy pontot :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!