Így lehet salétromsavat töményíteni?
Nem tudod jobban töményíteni, mert a komcentrált (tömény) salétromsav az, ami 65 tömegszázalékos! [Ahogy a sósavnál a tömény sósav 37%-os...]
Már ez is füstölgő salétromsav, azaz nitrózusgázok távoznak belőle, és hő és fény hatására bomlik : 4HNO3 = 4NO2 + 2H2O + O2
Mihez kellene neked a tömény salétromsavnál is töményebb?
Ha a tömény salétromsavhoz hozzáöntöd a kénsavat (és nitrálóelegyed lesz) akkor tulajdonképpen töményíted, mert a vizet a kénsav, mint vízelvonószer felveszi...
Benne volt a válasz a kérdésedre. Nem fogod tudni lepárlással töményíteni, mert hő hatására bomlik a salétromsav.
Amúgy a nitrogén dioxid vízben való elnyeletésével állítják elő, és a folyamatnak a hűtés kedvez!
Nem tudom, hol olvastál 98%-os salétromsavról (egy linket adhatnál) de tévedés vagy elírás a 98%-os salétromsav
hamár nem sikerült beírnod a googlebe akkor segítek: [link]
ja és írd be a youtube-ba hogy distillation of nitric acid. Megfogsz lepődni. És még mindig nem kaptam választ a kérdésre helyette nekem kell nyilvánvaló dolgokat magyaráznom.
Igen, lehetséges. Valóban úgy történik minden ahogy leírtad, de a kénsav szerepével egy kissé mellé lőttél. Alapból ugyanis a salétromsav azeotróp elegyet képez vízzel (ha nem hallottál még erről a fogalomról akkor mielőtt továbbmennél javaslok egy wikipédia cikket, az elég jól leírja miről van szó. Az általad linkelt cikkből ítélve feltételezem jól megy az angol. A magyar verzió elég gyatra: [link] )
Na most, a kénsav szerepe az hogy ezt a kétkomponensű azeotrópot megtöri. Ennek valóban van egy olyan vonatkozása hogy a kénsav szereti megkötni a vizet, ezt jól érezted, de itt ennél többről van szó. Az is fontos hogy a kénsav forrpontja jóval a vízé és a salétromsavé fölött legyen. Valamint hozzátenném, hogy a kénsav nem elvonja a vizet, tehát nem arról van szó mint egy szerves oldószer vízmentesítésénél, ahol a szárítószer tényleg vizet von el, hanem itt az a lényeg, hogy a kénsav "hidrofilebb", nagyobb az affinitása a vízhez és a forrpontja is magasabb,, ezért képessége van arra hogy megtörje a salétromsav-víz azeotrópiáját. A kettő nem teljesen ugyanaz, de persze van hasonlóság.
Végül kiemelnék két dolgot. Először is, az előző válaszolónak azért van annyiban igaza hogy a desztilláció hőmérsékletén (120°C) a salétromsav tényleg bomlik valamennyire, ezért a művelet közben barna gázfejlődést tapasztalunk. De nem az összes bomlik el, szóval a desztilláció valóban kivitelezhető úgy ahogy írod, csak sietni kell vele :D Másodszor, a művelet rendkívül veszélyes. Nem tudom mi volt a célod a kérdéssel, remélem csak elméleti spekuláció, mert ezt a gyakorlatban kivitelezni roppant veszélyes. Először is komoly laboratóriumi desztilláló készülék kell hozzá és nem kevés szakértelem és gyakorlat. Ha ezt otthon csinálod, azzal csak a híradóba kerülhetsz be.
Na végre valaki:D igen hallottam már az azeotróp elegyről részben ezért is tettem fel a kérdést mert nem tudom hogy ilyen esetben mi történik pontosan, amikor a vízben kettő olyan vegyület található ami azeotróp elegyet alkot vele. Azért gondoltam, hogy töményedik a salétromsav, mert a kénsav "jobban szereti a vizet" ,bár a salétromsav már 68%nál azeotróp elegy lesz míg a kénsav csak 98%nál. (egyébként köszi a linket). Szóval ha 120 fokon desztilláljuk az oldatot akkor nem tudom hogy a salétromsav hogyan/mennyivel töményedik, de írhattam volna helyette etanolt is.
Egyébként sikerült már ammónium nitrát és kénsav keverék desztillálásával salétromsavat előállítanom szóval a kérdés csak elméleti jellegű.
De köszi a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!