Segít valaki nekem egy fizika feladatban?
Ez lenne a feladat:
Egy edény alapterülete 20cm². Az edényben higany és víz található, együtt 15100 Pa nyomást fejtenek ki az edény aljára. Ha a higany felét kivesszük, az edény aljára ható nyomás 8300 Pa-ra csökken. Mekkora volt a higany és a víz eredeti térfogata? (ρ víz=1000 kg\m³, ρ Hg=3600 kg\m³, g=10 N\kg.
Az eredmények meg vannak adva, 0,3 l és 0,2 l. Valaki meg tudná oldani? :) és elmagyarázni nekem?
a higany felének nyomása: 15100 Pa - 8300 Pa = 6800 Pa, a teljesé 2*6800= 13600 Pa = ρHg * g * h -> h = 10 cm
a higany eredeti térfogata: 10 cm * 20cm².
a víz nyomása: 15100 Pa - 13600 Pa = 1500 Pa, = ρvíz * g * h -> h = 15 cm
a víz eredeti térfogata: 15 cm * 20cm².
Az első válaszoló teljesen jól oldotta meg a feladatot. Mondjuk én jobb szeretem egyenletként felírni.
Kezdetben: p_össz=g*(ro_viz*h_viz+ro_Hg*h_Hg)
Hg-kivesz: p_uj=g*(ro_viz+0,5*ro_Hg*h_Hg)
Egyszerű algebrai egyenletrendszer, a másodikból kivonva az elsőt, h_Hg automatikusan adódik, majd pedig h_viz is. Ugyanaz jön ki, mint az első válaszolónak.
Ja és a Hg-nál ro_Hg=13,6 kg/dm^3, azaz a Hg 13,6-szor sűrűbb mint a víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!