Egy fizika feladatban kérhetnék valakitől segítséget? (dinamika)
Asztalon nyugvó testhez vízszintes kötéllel egy csigán keresztül 11.9 kg tömegű, talaj felett lógó testet kapcsolunk, aminek hatására a rendszer 3.5 m/s2 gyorsulással a talaj felé mozog. Mekkora az asztalon lévő test tömege kg-ban? (A kötél nyújthatatlan.)
Köszönöm előre is annak, aki ír!
Legyen a lelógó test tömege M, a másiké m.
A rendszer Lagrange-függvénye
L = 1/2*(m+M)*v^2 + M*g*l, ahol v az l idő szerinti teljes deriváltja.
Ebből a mozgásegyenlet:
(m+M)*a = M*g.
Ebből m = M*(g - a)/a = (11,9 kg)*(9,81 m/s^2 - 3,5 m/s^2)/(3,5 m/s^2) = 21,5 kg.
Semmi súrlódás? Akkor ideális a feladat! :D
A rendszert a lógó test súlya F = 11,9 kg * g gyorsítja
A rendszer 3,5 m/s2 gyorsulással a talaj felé mozog.
Az ÖSSZTÖMEG: M = m1+m2 = F / 3,5 m/s2
Ebből kivonod 11,9 kg-ot. -> megoldás
Miért?
A 2. és 3. sort figyelmen kívül hagyva pontosan a középiskolás megoldást kapjuk…
Amúgy a 14:50-es „kilo(négyzetgramm)”-ja mindent visz. :D
"Amúgy a 14:50-es „kilo(négyzetgramm)”-ja mindent visz. :D"
Ezt a poént csak te érted!
>„F = 11,9 kg * g”
11,9 kilogramm*gramm = 11,9 kilo(gramm*gramm) = 11,9 kilo(négyzetgramm).
Egy kifejezésen belül ne használd két különböző dologra ugyanazt a betűt…
Azért írtam így, mert nem akartam megmondani, hogy g=10-zel, vagy 9,81-el számoljon.
De biztosan így is érti...
Különben nincs sok értelme a 9,81-nek, hiszen a súrlódás nyilván nagyobb eltérést okoz 2%-nál - és elhanyagoljuk.
Azért gondoltam beírni 3 tizedesjegyre, mert a tömegek is annyira vannak adva. A 11,9-et miért nem kerekítették 12-re? Ez is csak 1 %, nyilván semmi értelme…
Viszont az ő fizikatanára is kiakadhat egy ilyenen, hogy
E = (2*m) * (13 m) * g.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, így kijött:))) Ment mindenkinek a zöld kéz;)
És ebben a feladatban miért nem jó az 1,4 kg? F=m*a-val kiszámoltam az össztömeget és kivontam az első tömegét.
Két, kötéllel összekötött szánkót húzunk az elsőre ható 13 N vízszintes irányú erővel. Ennek hatására 2.5 m/s2 gyorsulással fognak mozogni. Mekkora a második szánkó tömege g-ban, ha az első tömege 3.8 kg?
Legyen az első szánkó tömege M, a másodiké m.
A mozgásegyenlet:
F = (m + M)*a,
F = m*a + M*a,
m*a = F - M*a,
m = (F - M*a)/a = (13 N - (3.8 kg)*(2.5 m/s^2))/(2.5 m/s^2) = 1.4 kg = 1 400 g.
Tehát az 1400-at kell aláhúzni, mert az válaszol a kérdésre. (Így, mértékegység nélkül.) Legalábbis én más hibát nem látok abban, amit írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!