Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Komolyabb koordináta geometria...

Komolyabb koordináta geometria, pont benne van e a sokszögben?

Figyelt kérdés
Az a lényeg hogy van egy sokszögem, tudom a csúcspontjai koordinátáit és azt kéne meghatározni valahogy, hogy egy adott P pont a sokszög területén belül rajta vagy kívül van. A sokszögnek nem tudjuk hogy hány csúcsa akárhány ponttal működnie kéne. A megoldás igazából egy program megírásához kéne. Mindez érdekelne 2D-ben és 3D-ben is. A válaszokat előre is köszönöm :)

2015. dec. 13. 14:47
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Utolsónak:

Melyik két egyenes? Síkkal meg lehet oldani? Nem látom át teljesen, hogy hogyan.

Ha csak a síkot határozom meg, az még nem jelenti azt, hogy benne is van.

Hogyan kell így megoldani?

2015. dec. 17. 13:05
 12/12 anonim ***** válasza:

Még egyszer szeretném hangsúlyozni: a megoldásom abban az esetben használható, ha a megadott sokszög MINDEN pontja egy síkban fekszik! Ha nem ez a helyzet, akkor a megoldás igencsak macerás.

Átgondoltam, és az előző javaslatomnál van egyszerűbb módszer is: nem kell két egyenes egyenlete, elég három tetszőleges pont, és a három pont által meghatározott sík egyenlete alapfeladat; van egy képlet, amibe csak be kell helyettesíteni. Ha ez megvan, akkor a vizsgálandó pont koordinátáit behelyettesítve a sík egyenletébe eldönthető, hogy a pont a síkban fekszik vagy sem.

Ez csak elvi útmutató, ha nekem kellene megoldanom, akkor eszerint állnék neki.

Azt ne kérd, hogy írjam le a megoldást, mert bizony már nagyon régen volt, mikor az egyetemen ilyenekkel "boldogítottak" minket. Szerintem vannak itt jó páran, akik sokkal jártasabbak ebben a témában.

2015. dec. 17. 14:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!