Milyen gyakorlati haszna van a hipervalós számoknak? Mikre lehet használni?
Azért az kicsit erős hogy semmi hasznuk nincs, ez így nem teljesen igaz.
A fizikai törvények elméleti levezetésének helyességét nagy mértékben ezek igazolták. A fizikusok közül senki sem foglalkozott azzal anno, hogy micsoda az az infinitezimális mennyiség. Az infinitezimális mennyiség fizikusi értelemben vett hazsnálatának a jogosságát a nonstandard analízis mutatta meg. Ha ez nem lenne, akkor a matematikusok a mai napig fognák a fejüket amikor átszorzunk vagy leosztunk dx-el stb.
A kvantumtérelméletben amikor disztribúciótereket szorzunk össze, annak a mikéntjét is a nonstandard analízis adta meg.
De én nem foglalkozom a hipervalós számokkal úgy különösebben, biztos vagyok benne hogy ennél jóval több haszna is van, azokról nem tudok.
Hogy közvetlen gyakorlati haszna van-e, azt nem tudom, de nem tartom kizártnak. Régebben úgy gondoltam hogy a kvaternióknak sincsen különösebb szerepe a gyakorlatban, aztán kiderült hogy ezek nélkül automata pilóták sem lennének a repülőn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!