Hány volt kell ahhoz, hogy halálos legyen?
Elektrosztatikában én úgy tudom a volt, ami a feszültségnek a mértékegysége az áramforrást jellemző mennyiség miszerint mennyi munkát képes végezni egy elektronon, hogy eljutassa A-ból B-be.
A halálos áramütéseket inkább az áramerősségből szokták jellemezni, vagyis, hogy mennyi elemi töltés halad át egy adott keresztmetszeten adott idő alatt.
Pl.: halálos, ha a szívedet éri egy 500mA erősségi áram
(elkezd fibrillálni, elég csúnya dolog)
A wikipédia erre vonatkozó része jól leírja:
Nehéz kérdés ez, hiszen a fiziológiai hatás az áramtól ÉS a behatás idejétől is függ, de az áram meg függ a feszültségtől ÉS a behatás idejétől is (mert az ember ellenállása sem állandó egy prolongált időtartamú áramütés alatt). Halállal végződő kísérleteket nem végzünk manapság, gyermeken sem kísérletezünk, így eleve amiket megadnak, azok az eredmények az érzésküszöbre, stb nézve férfiakon végzett kísérletek eredményei, az életveszélyes dolgoké meg állatkísérletekből származtak - az sem divatos manapság. Balesetet meg elektromos mértékegységek szempontjából pontosan rekonstruálni még nem sikerült senkinek, gondolom én.
Így aztán vannak mérőszámok, például az, hogy az erősáram fogalmát mekkora töltésmennyiségtől kezdve értelmezzük, no meg az, hogy egy villanypásztor vagy egy sokkoló mekkora kraftot adjon ki, amelytől az átlagegészséges átlagember még nem hal meg. No de ki az az átlagember? Aki nem halt bele. Ennél pontosabbat nem tudunk. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!