Igaz az egyenlőség? Ha igen, hogyan lehetne bizonyítani?
Jah, semmi… Azt mondják, én alapjáraton rosszabb vagyok.
Azt úgy kell, hogy… Írjuk fel a jobb oldalt:
(a – b)*(a^(n–1) + a^(n–2)*b^1 + … + a^1*b^(n–2) + b^(n–1)).
A szorzás disztributív az összeadás felett, tehát bármely x, y, z számokra (x + y)*z = x*z + y*z. Ez egy axióma, amit bizonyítás nélkül elfogadunk (a szemléletes jelentését később részletezhetem, ha gondolod). Legyen most x = a, y = –b és z = (a^(n–1) + a^(n–2)*b^1 + … + a^1*b^(n–2) + b^(n–1)). Ekkor a fenti kifejezés így írható:
a*(a^(n–1) + a^(n–2)*b^1 + … + a^1*b^(n–2) + b^(n–1)) –
– b*(a^(n–1) + a^(n–2)*b^1 + … + a^1*b^(n–2) + b^(n–1))
A szorzás kommutativitása miatt (ami szintén axióma) z*(x + y) = z*x + z*y lesz, tehát z = a, x = a^(n – 1) és y = a^(n–2)*b^1 + … + a^1*b^(n–2) + b^(n–1) választással a kisebbítendő az előbbi kifejezésben
a*a^(n–1) + a*(a^(n–2)*b^1 + … + a^1*b^(n–2) + b^(n–1)).
Itt a második taggal hasonlóan járhatunk el, mint az előbb a kisebbítendővel, sőt a kivonandóval is, így a hosszú zárójelektől megszabadulhatunk. Tehát az eredeti kifejezés
a^n + a^(n–1)*b^1 + a^(n–2)*b^2 + … + a^2*b^(n–2) + a^1*b^(n–1) –
– b^1*a^(n–1) – b^2*a^(n–2) – … – b^(n–2)*a^2 – b^(n–1)*a^1 – b^n.
Ha megnézed, itt a (majdnem) egymás felett levő tagok éppen egymás ellentettjei, a szorzás kommutativitása miatt, és az összeadás kommutativitása miatt egymás után rendezhetők, tehát mikor a műveleteket végezzük, akkor
a^n + 0 + 0 + 0 + … + 0 – b^n = a^n – b^n
lesz a vége. Mivel az '=' ekvivalencia reláció, tranzitív és szimmetrikus, tehát
a^n – b^n = (a – b)*(a^(n–1) + a^(n–2)*b^1 + … + a^1*b^(n–2) + b^(n–1)).
Ennyi a bizonyítás nagyon túlrészletezve. (Persze még lehet jobban is részletezni…)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!