Ha egy átlagos hidrogénbombát lekicsinyítenénk képzeletben 1mm^3-es kis kockára, akkor mekkorát robbanna?
Nyilván ilyen kis mennyiségben nem jönne létre láncreakció. De vegyük azt, hogy azt a hatalmas, talán 10m^3-es bombát lekicsinyítjük ilyen picikére. Akkor ha létrejönne a láncreakció viszonyítva mekkorát robbanna?
Azaz ha egy 10m^3-es bomba X nagyságút robban, akkor egy 1m^3-es bomba X/10 nagyságút. Tehát elméletileg kiszámítható, hogy mekkorát robbanna 1mm^3-esen, ha képes lenne robbanni.
Azt hallottam, hogy 1 csepp nitroglicerin már szinte felrobbant egy szobát. Akkor egy ilyen kis méretű hidrogénbomba vajon mekkorát robbanna?
Ebből is lehet szemezgetni:
Itt körülbelül 10^6-ra írják a hidrogénbombák relatívhatásosság-tényezőjét, tehát a bomba 1 kg-ja 1000 tonna TNT robbanóerejének felel meg. Ebből is nagyjából a köbmilliméterenként 2 kg TNT jön ki.
Nagyon hálás vagyok, hogy ennyien vannak, akik kevésbé lusták nálam és számoltak is.
:D
Na itt találtam egyet. De ez meg nem biztos hogy 2 kg TNT volt. Gyanúsan kicsinek találom a robbanást.
https://www.youtube.com/watch?v=PzvMh1BBunM
Ezért kéne egy hozzáértő, hogy legyen viszonyítási alapom, mekkorát is robban 2 kg TNT.
Tessék, 5 kg.
No várjál, az a 25 m^3-es a valaha volt legnagyobb volt, és nem rakétával lőtték ki, hanem egy repülőgépből dobták le.
Amiket rakétával lőnek ki, ott a robbanó fejek nagyjából ember méretű visszatérő egységekben vannak, és bár csak 1/100 akkorát robbannak, mint a Cár-bomba, azért azok is k*** nagyot robbannak.
Másrészt nem a hidrogénbomba-robbanás kicsi, hanem az 1 mm^3, amit megadtál. Például 1 mL, az már 1000 mm^3. 1 milliliternél kisebb térfogatokkal pedig nem hiszem, hogy nagyon sokat kellett dolgoznod életedben. Legalábbis egy átlagember nem igazán találkozik bármivel, ami ilyen kicsi kiszerelésű. Hogyha 0,001 mm^3-re számoljuk ki, akkor 2 gramm TNT jön ki, arra még inkább azt mondod, hogy kevés, pedig csak a skálát vettük le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!