Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha egy átlagos hidrogénbombát...

Ha egy átlagos hidrogénbombát lekicsinyítenénk képzeletben 1mm^3-es kis kockára, akkor mekkorát robbanna?

Figyelt kérdés

Nyilván ilyen kis mennyiségben nem jönne létre láncreakció. De vegyük azt, hogy azt a hatalmas, talán 10m^3-es bombát lekicsinyítjük ilyen picikére. Akkor ha létrejönne a láncreakció viszonyítva mekkorát robbanna?

Azaz ha egy 10m^3-es bomba X nagyságút robban, akkor egy 1m^3-es bomba X/10 nagyságút. Tehát elméletileg kiszámítható, hogy mekkorát robbanna 1mm^3-esen, ha képes lenne robbanni.

Azt hallottam, hogy 1 csepp nitroglicerin már szinte felrobbant egy szobát. Akkor egy ilyen kis méretű hidrogénbomba vajon mekkorát robbanna?

2015. nov. 5. 22:54
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
(És ugye minden esetben beleszámítottam a bomba térfogatába a ház/fémburkolat/hogyhívják térfogatát is. Sőt, a Cár-bombánál még a szárnyak és a test között levő levegőét is, csak hogy jó legyen. De akkor mondjuk csak a lényegi részt véve a válasz az, hogy akkorát, mint mondjuk 5 kg TNT.)
2015. nov. 6. 11:36
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Ebből is lehet szemezgetni:

[link]

Itt körülbelül 10^6-ra írják a hidrogénbombák relatívhatásosság-tényezőjét, tehát a bomba 1 kg-ja 1000 tonna TNT robbanóerejének felel meg. Ebből is nagyjából a köbmilliméterenként 2 kg TNT jön ki.

2015. nov. 6. 12:08
 13/19 Wadmalac ***** válasza:
100%

Nagyon hálás vagyok, hogy ennyien vannak, akik kevésbé lusták nálam és számoltak is.

:D

2015. nov. 6. 12:32
 14/19 anonim ***** válasza:
A "mekkorát robban" dologra: Hagyományos robbanóanyagoknál meg lehet adni, hogy mennyi gáz fejlődik és mennyi idő alatt (gyakran így adják meg), de nukleáris bombák esetén nem gáz fejlődik, tehát nehéz így összehasonlítani őket.
2015. nov. 6. 17:20
 15/19 A kérdező kommentje:
2 kg TNT kb. mekkorát robban? Tudnátok videót linkelni? Mert én kerestem, de nem találtam olyat, amin 2 kg TNT-nek megfelelő nagyságú robbanást mutattak volna be. Aki jobban ért hozzá, az talán tud olyan videót linkelni, amiben egy olyan méretű robbanást mutatnak, ami nagyjából egy 2 kg TNT robbanásának felel meg.
2015. nov. 6. 17:25
 16/19 A kérdező kommentje:

Na itt találtam egyet. De ez meg nem biztos hogy 2 kg TNT volt. Gyanúsan kicsinek találom a robbanást.

https://www.youtube.com/watch?v=PzvMh1BBunM

Ezért kéne egy hozzáértő, hogy legyen viszonyítási alapom, mekkorát is robban 2 kg TNT.

2015. nov. 6. 17:26
 17/19 anonim ***** válasza:
2015. nov. 6. 19:30
 18/19 A kérdező kommentje:
Tehát akkor ennél kisebbet robbanna egy 1mm^3-es hidrogénbomba. Hihetetlen. Így belegondolva nem is robban olyan nagyot. Csakis azért robban akkorát, mert bazi nagy 25m^3-es rakétában lövik ki. Amúgy nem tudjátok, hogy hány köbméteres bomba (fúziós vagy fissziós) az a korlát a valóságban, ami alatt már nem képes a láncreakció beindulni, de ő maga még képes lenne felrobbanni? Tehát pl 1m^es atombombát le lehetne még gyártani?
2015. nov. 6. 21:26
 19/19 anonim ***** válasza:

No várjál, az a 25 m^3-es a valaha volt legnagyobb volt, és nem rakétával lőtték ki, hanem egy repülőgépből dobták le.

Amiket rakétával lőnek ki, ott a robbanó fejek nagyjából ember méretű visszatérő egységekben vannak, és bár csak 1/100 akkorát robbannak, mint a Cár-bomba, azért azok is k*** nagyot robbannak.

Másrészt nem a hidrogénbomba-robbanás kicsi, hanem az 1 mm^3, amit megadtál. Például 1 mL, az már 1000 mm^3. 1 milliliternél kisebb térfogatokkal pedig nem hiszem, hogy nagyon sokat kellett dolgoznod életedben. Legalábbis egy átlagember nem igazán találkozik bármivel, ami ilyen kicsi kiszerelésű. Hogyha 0,001 mm^3-re számoljuk ki, akkor 2 gramm TNT jön ki, arra még inkább azt mondod, hogy kevés, pedig csak a skálát vettük le.

2015. nov. 6. 21:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!