Mennyi energia kell egy 4*5m-es szobát (40légköbméter) felfűteni 15 fokról 20-ra?
Ha kiszámolod, kb. tényleg annyi (a levegő felmelegítése):
V = 40 m^3
ró = 1,2255 kg/m^3
m = ró * V = 49,02 kg
c = 1,012 kJ / (kg * K)
delta(T) = 5 K
Q = c * m * delta(T) = 248,0412 kJ
---------
De erre rájön a hatásfok, meg a folyamatos veszteség (falakon, ablakokon keresztül a külvilág felé pl.).
Meg ugye ez csak a levegő, jöhetnek a falak, bútorok, emberek, stb.
"4*5m-es szobát (40légköbméter)"
Én két méteres belvilágú szobát még nem láttam. Jószerivel az ajtót sem tudod kinyitni úgy, hogy ne kotord végig vele a plafont.
Elírtam a belmagasságot, 2,5 méter, azaz 50 légköbméter.
Utolsó: Akkor mennyi is az a teljesítmény pontosan. Ha jól érzem szavaidat az 1KW bőven kevés?
Arra gondoltam, hogy felszerelek egy napelemet pár száz watt teljesítményben és közvetlenül elektromos hősugárzót működtetnék róla, így ennyivel is kevesebbet kell gázzal fűteni. De viszonyításképpen nem tudom mennyire lenne hatásos egy 250W-os panel...
Tök mindegy a légköbméter, mert (ahogy kiszámolták) a levegő felfűtése bagatell. A hőveszteség pedig a hűlő felületek méretétől (hány külső határoló felület van), a hőellenállásától (mennyire hőszigetelt) és a kinti hőmérséklettől függ.
Ha felfűtést nézünk, számít a falazat rétegrendje és hőkapacitása is. Ha könnyűszerkezetes vagy belülről hőszigetelt, akkor hamarabb felfűthető - de hamarabb ki is hűl.
A radiátornál számít, hogy hány soros (1,2,3) és hogyan bordázott, meg nagyjából arányos a hőkülönbséggel. A gyári adatt 75C körüli fűtővízre van megadva. 50 fokos előremenővel már kb. fele a teljesítmény, mert fele a hőlépcső.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!