Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Nekem kék szemem van és a...

Nekem kék szemem van és a pirosat pirosnak látom. Lehetséges-e, hogy akinek barna szeme van az a pirosat zöldnek látja csak úgy tanulta meg?

Figyelt kérdés
2010. márc. 14. 20:31
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
És a fehér?
2010. márc. 14. 22:11
 12/20 anonim ***** válasza:

sztem meg a fehér a szinek hiánya és a fekete pedig a szinek összesége

legalábbis a RGB szerint igy van

2010. márc. 14. 22:18
 13/20 anonim ***** válasza:
a fizika szerint pedig a fehér tartalmazza az összes színt, a fekete pedig egyiket sem
2010. márc. 14. 22:31
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

Így van, a fehér fény a teljes látható spektrum együtt, a fekete meg mindegyik hiánya (monitoroknál más a rendszer).

Egyébként valóban nem tudjuk, hogy egy-egy ember pontosan milyennek is látja a "piros" színt. Ez kísérletesen nem ellenőrizhető, elmesélni pedig nem tudod, hiszen a piros az "piros", nem nagyon körülírható.

Vannak viszont elég nagy számban színtévesztők, a vörös-zöld tévesztés például elég gyakori. Számomra a vörös és a zöld két nagyon különböző szín, de úgy tűnik van akinek ezek egyformák.

Amit a méhekről írtak fentebb az is érdekes. A méh ugyanis az UV fény egy részét is látja, ezért több sárga virágot rózsaszínesnek lát.

Ha az érzékelés tökéletlenségétől el akarsz vonatkozni, akkor egyszerűen hullámhosszal jellemezhetsz fényeket, így akkor nem számít, hogy egy méh vagy egy ember szemével nézed.

2010. márc. 14. 22:42
 15/20 anonim ***** válasza:
így van. Hullámhossz szerint kell nézni őket, és akkor meg is látjuk, hogy amit mi pirosnak látunk az "valójában" sárgás.
2010. márc. 15. 12:08
 16/20 anonim ***** válasza:

Engem csak az érdekelne, hogy honnan tudjuk, hogy a méhek kék színűnek látják a virágokat. Elmondta egy méh? :)

Mert egyébként senki nem látott még a másik szemével, tehát nem mondhatom azt, hogy te is ugyanannak a pirosnak látod a pirost, mint én, és lehet, hogy te olyannak látod a pirosat, mint én a zöldet, és olyannak a zöldet, mint én a hupililát, stb.

2010. márc. 16. 11:11
 17/20 anonim ***** válasza:
ennyi erővel az is lehet, hogy a színtévesztők azok nem színtévesztők, hanem minden más ember az
2010. márc. 16. 18:59
 18/20 anonim ***** válasza:
Nem. A színtévesztőkről onnan tudjuk, hogy színtévesztők, mert két különböző színt (amit a legtöbb ember különbözőnek lát) egyformának érzékel. De azt senki se mondta, hogy akik nem színtévesztők, azok ugyanolyannak látják ezeket a színeket, csak annyi a biztos, hogy mind a ketten különbözőeknek látják őket. Pl. van a piros-sárga-zöld lámpa. Én mind a három színt különbözőnek látom, egyiket se tévesztem össze a másikkal. Lehet, hogy te ugyanígy vagy vele, de van egy harmadik ember, aki mondjuk nem lát különbséget a piros és a zöld lámpa között. Őrá mondjuk, hogy színtévesztő. Mi ketten nem vagyunk azok, mert mind a ketten megtanultuk a saját pirosunkat, a saját zöldünket, látjuk a különbséget, nem tévesztjük össze őket. Mégis semmi nem zárja ki, hogy az én zöldem az a te pirosod pl. és fordítva.
2010. márc. 17. 07:15
 19/20 anonim ***** válasza:

Egy mondatot módosítanék, mert félreérthetően írtam:

De azt senki se mondta, hogy akik nem színtévesztők, azok ugyanolyannak látják ezeket a színeket, csak annyi a biztos, hogy mindannyian, akik nem színtévesztők, különbözőeknek látják őket.

2010. márc. 17. 07:21
 20/20 anonim ***** válasza:

Vagy még jobb átfogalmazás:

De azt senki se mondta, hogy akik nem színtévesztők, azok ugyanolyannak látják ezeket a színeket, csak annyi a biztos, hogy mindannyian, akik nem színtévesztők, meg tudják különböztetni ezeket a színeket.

2010. márc. 17. 07:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!