Nekem kék szemem van és a pirosat pirosnak látom. Lehetséges-e, hogy akinek barna szeme van az a pirosat zöldnek látja csak úgy tanulta meg?
sztem meg a fehér a szinek hiánya és a fekete pedig a szinek összesége
legalábbis a RGB szerint igy van
Így van, a fehér fény a teljes látható spektrum együtt, a fekete meg mindegyik hiánya (monitoroknál más a rendszer).
Egyébként valóban nem tudjuk, hogy egy-egy ember pontosan milyennek is látja a "piros" színt. Ez kísérletesen nem ellenőrizhető, elmesélni pedig nem tudod, hiszen a piros az "piros", nem nagyon körülírható.
Vannak viszont elég nagy számban színtévesztők, a vörös-zöld tévesztés például elég gyakori. Számomra a vörös és a zöld két nagyon különböző szín, de úgy tűnik van akinek ezek egyformák.
Amit a méhekről írtak fentebb az is érdekes. A méh ugyanis az UV fény egy részét is látja, ezért több sárga virágot rózsaszínesnek lát.
Ha az érzékelés tökéletlenségétől el akarsz vonatkozni, akkor egyszerűen hullámhosszal jellemezhetsz fényeket, így akkor nem számít, hogy egy méh vagy egy ember szemével nézed.
Engem csak az érdekelne, hogy honnan tudjuk, hogy a méhek kék színűnek látják a virágokat. Elmondta egy méh? :)
Mert egyébként senki nem látott még a másik szemével, tehát nem mondhatom azt, hogy te is ugyanannak a pirosnak látod a pirost, mint én, és lehet, hogy te olyannak látod a pirosat, mint én a zöldet, és olyannak a zöldet, mint én a hupililát, stb.
Egy mondatot módosítanék, mert félreérthetően írtam:
De azt senki se mondta, hogy akik nem színtévesztők, azok ugyanolyannak látják ezeket a színeket, csak annyi a biztos, hogy mindannyian, akik nem színtévesztők, különbözőeknek látják őket.
Vagy még jobb átfogalmazás:
De azt senki se mondta, hogy akik nem színtévesztők, azok ugyanolyannak látják ezeket a színeket, csak annyi a biztos, hogy mindannyian, akik nem színtévesztők, meg tudják különböztetni ezeket a színeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!