Néhány lánybarátnő, akiknek a haja szőke, barna vagy fekete, együtt ment nyaralni. Közülük 3 kivételével mind szőke,4 kivételével mind barna,5 kivételével mind fekete hajú. Hányan vannak a nyaraló barátnők?
Kérlek segítsetek nekem!:) Nagyon elakadtam ennél a feladatnál, pedig meg kellene oldanom. Levezetnétek nekem, hogy hogyan is kellene megoldani, és leírnátok a megoldást, hogy tudjam így valamennyire begyakorolni ezt a feladattípust?
Előre is nagyon köszönöm!:)
Oké. Leírok neked valami mást, hogy ezt a feladatot meg tudd oldani.
Nekem vannak kisautóim. Öt kivételével mind piros. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 12 kisautóm van, akkor abból mennyi is lesz piros? Mind? Nem mind, mert 5 kivétel van köztük, ami nem piros. Tehát 12-5= 7 piros kisautóm van.
Neked ismretelen számú (legyen X) lányod van, akik három ismeretlen számú alcsoportot alkotnak, de ezek összege egyenlő a teljessel. Az "öt kivétellel mind szőke" azt jelenti, hogy 5 nem szőke köztük, ahogy a kisautónál is...
Ebből már fel kell tudnod írni 4 egyenletet, amiket rendezve megkapsz minden számot.
S - szoke
B -barna
F - fekete
Közülük 3 kivételével mind szőke: B+F=3
4 kivételével mind barna: S+F=4
5 kivételével mind fekete hajú: S+B=5
B=3-F
S+3-F=5 -> S-F=2 -> S=2+F
2+F+F = 4 -> 2F=2 -> F = 1
S = 2 +F -> S=3
B=3-F -> B=2
TEhat osszesen volt 6 csaj, 1 fekete, 2 barna, 3 szoke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!