Esd. Elektromos kisülés begyűjtése. Villamos és gépész mérnököknek?
Jelenleg kaptam egy feltevést amibe segítség kellene. Adott egy szituáció. Egy iskolában a diákoknak esd védett felszerelést kell viselni. A felszerelésük tartalmaz egy esd védett pulóvert és egy esd szandált. Az iskolában egy speciális padló van mely képes,a emberi testben felgyülemlett energiákat levezetni. _KÉRDÉS: Össze tudom e gyűjteni a padlóban levezetett eergiát?ha igen akkor hogyan?
ÉN vmi olyanra gondoltam h a padlóbam elhelyezünk egy vékony fémrácsos hálót melyelvezeti. adlóba küldött energiát majd azt igy egy generátorba valahogy eljutatnám.
Tudtok segíteni? más ötleteket is elfogadok.
Mind a 6 milliwattot begyűjtöd emberenként?
Értsd: Nincs értelme, nagyon kicsi a teljesítmény.
G.
Hát, figyelj:
Egy nagyon jó kerékpáros olyan 100W körüli teljesítményt tud leadni. Mondjuk ezt csípőből vegyük a századát, mert azért a diákok izommunkája és egy versenykerékpárosé ég és föld.
Tehát, mondjuk azt, hogy a diák 1W körüli teljesítményt ad le. Már ha mozog. Ennek csak a nagyon tört része lesz statikus töltés, aminek a tárolása, és "kinyerése" sem éppen hatékony, tehát szerintem azt a 6 miliwattot úgy az egész iskolára számolhatod.
Sokkal jobban jársz, ha minden padba beszerelsz egy kerékpárt, és tanulás közben a diákok lassan tekerik. Értelmesebb energiamennyiséget hoznál ki :)
Az a helyzet, hogy ahogy bármi fogyasztót raksz a statikus levezetésbe, azzal ellenállást iktatsz be és máris lerontod a hatásfokát. Mert az ilyen rendszerek lényege a tökéletes földelés.
Végeredményben így annyit tudnál elérni, hogy kinyersz nagyon nagy költséggel egy minimális, semmire sem elég energiát, közben meg meghiúsítod az egész ESD működését.
Az előzőek is jól írják hogy nagyon kis teljesítmény áll elő, és a terheléssel ezt is lerontod.
De még valamit figyelembe kell venni.
Ez töltés szétválasztással keletkező energia! Azaz a másik felét is be kell gyűjtened! Mert a földhöz képest nem fog működni. Vagy ha a padló lesz a föld akkor azokról a tárgyakról székekről asztalokról kell össze gyűjtened ezt az energiát és a padló ami ugyan csak vezető kell hogy legyen lenne a föld azaz a másik pólus.
Azaz egy pólussal nem mennél semmire sem! Vagy ha enélkül próbálkozol előbb utóbb azok a tárgyak a padlóhoz képest olyan mértékben válnának pozitívvá (vagy negatívvá) hogy a surlódáson alapuló töltés szétválasztás leállna, isten bocsá áthúzna egy szikra (ívkisülés) és kisülne a padlód felé.
Magyarul lehetetlen megcsinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!