Hogyan kell teljesítményt számolni?
Mármint azt tudom, hogy U*I. Engem az érdekelne, hogy az otthon konnektorba dugott eszköz teljesítményét, hogyan(mely adatokkal kell kiszámolni) a feszültséget vehetem-e 230 voltnak vagy máshogy kell számolni mivel szinuszos váltóáram?
Házi fogyasztásmérőt akarok csinálni, és igen tisztában vagyok a veszélyeivel
Miért nem egyszerűen fél méter drótot és egy tekercs szigetelőszalagot veszel? Az talán olcsóbban is kijön, és marad is belőle, amit később használhatsz?
Ha tényleg teljesen tisztában vagy a veszélyekkel, és folyamatosan mindenre oda tudsz figyelni, akkor tulajdonképpen a szigszalag is felesleges.
Ha már van multimétered, akkor tulajdonképpen tényleg az a legolcsóbb megoldás, hogy fogsz egy 5 centis drótot meg a multiméter egyik tűjét, rászigszalagozod őket a mérendő eszköz dugójának két villájára, és a drót másik végét meg a multiméter másik tűjét bedugod a konnektorba. Leolvasod az áramot.
Aztán szerintem érdemes a feszültséget is megmérni, hogy az valóban 230 V-e. Aztán az áramot meg a feszültséget összeszorzod, és ottan van a teljesítményed.
Végül persze szedd szét, mert jöhet más is, aki talán nincs tisztában azzal, hogy szigeteletlen drótok vannak a házadban, és agyonüti az áram, aztán lecsuknak gondatlan emberölésért…
> „rászigszalagozod őket a mérendő eszköz dugójának két villájára”
Mivel nem kell, hogy sokáig ott legyen, ezért a cellux is tökéletesen alkalmas a feladatra.
(Persze ha nekem kéne csinálni, akkor én egy kapcsolós konnektorba vagy egy meglevő ép hosszabbító konnektorába dugnám be, és csak aztán kapcsolnám rá az áramot, hogy készen van. De mivel tisztában vagy a veszélyekkel és óvatos vagy, gondolom, erre a megoldásra magadtól is rájöttél volna.)
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
A tisztában vagyok a veszélyekkelt nem úgy értettem, hogy nem fogok vigyázni, mindent megteszek magam és környezetem biztonsága érdekében, csak nem akartam, hogy a válaszok fele arról szóljon, hogy lebeszélnek az emberek
Egy fogyasztásmérő elég pontos műszer. Az itt szereplő u*i-ből szerintem kb pont olyan durva becslés jön ki, mintha csak az adott szerkezet adattábláját olvasom le, és fejben szorzok. Na jó, 3%-al pontosabb. :)
De például mi van a teljesítménytényezővel? Mit kívánsz mérni? Wattosat? Meddőt? Odavissza lengőt, vagy egyirányút? Hosszabb távon, vagy egy perceset? Állandó teljesítményt húz ki a ketyere a hálózatból, vagy az impedancia állandó, netán a fordulatszám, darált dió mennyisége, kínzókamrában használt forró olaj hőmérséklete, stb. függ a feszültségtől, és ha igen, akkor lineárisan, vagy...?
Igazából azoknál kicsi áramokról beszélünk, és közben van egy trafó, egyenirányóitó, meg szűrő.
Ennek is szinuszosnak kellene lennie.
Ha kapcsolóüzemű táp van, és nem valami kínai, akkor szerintem annak sem illene mindenféle négyszög meg impulzus alakban felvennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!