Megállítható a nagy RECCS?
Mostanában elég sokat olvastam róla mert nagyon érdekel a téma. Van az univerzumban annyi/olyan hatású/minőségű anyag, amely megállíthatja, vagy tuti bekövetkezik, mert az egész világegyetemben nincs annyi anyag? Aki nem tudja mi az, annak: [link] [link]
A lényeg, hogy a világegyetem folyamatosan tágul a sötét anyagnak köszönhetően, és ez a tágulás gyorsul, addig, amíg ezt e széthúzó erőt már nem fogja elviselni az atomrács/atomszerk, és így a világ alkotóelemei az atomoknál is kisebb darabokra fognak szétesni, és ezáltal vége lesz a ma ismert világnak/világegyetemnek.
"mert túl gyorsan haladsz."
A sebesség, mint minden más, relatív. A szélvédő és az autó a légellenállástól meg az úthibáktól fog szétesni. Az űrben a távolodó galaxisoknak semmi bajuk nem lesz a sebességtől.
Én egyébként nem hinném, hogy idővel az atomok is szétszakadnak a tágulástól. Semmi nem utal arra, hogy a tér szerkezete változna, tehát hogy bármi is "nyúlna", mint valami gumi. De ha így is lenne, lokálisan (mondjuk atomi vagy akár bolygó szinten) nem következik ebből sem, hogy adott Univerzum méret felett ne lenne stabil az anyag és energia jelenlegi formája.
Azt amiről a legutóbbi hozzászólásodban utaltál, azt nem "nagy recss"-nek hívják. Az a "nagy sutty". Vagy a fene tudja a sok agyatlan elnevezés közül melyik. :DD
Van még pár ilyen elnevezés a különböző kozmológiai elméletek végkifejleteire.
Pl.: [link]
Mint látod, te nem a "nagy reccs"-ről írsz. :)
A kérdésedre: Nem.
Valószínű sohasem tud az "emberiség" beleavatkozni a kozmológiai szintű folyamatokba. Ezt a meglévő világegyetemet hiába ismernénk ától-zéig, az sem adná meg a lehetőséget a "fizikai törvények" általunk való "megváltoztatására.
Amúgy meg már mostanra (2015-ben) igencsak kiszóródott a - pár éve még élő - kozmológiai modellek nagy része. Ezek között a "nagy reccs" is ott volt. :) Tehát nincs mit megállítani. :DD
Oké, teneked nem teszik, hogy a gyorsulva táguló világegyetemben idővel megszűnik az a kb. négy százaléknyi anyag, amit elég jól ismerünk. Bízzál. Átmegyünk Teremtőbe - vagy nevezzük Istennek(?) - és megoldjuk(ja). :D
dellfil
Kérdező [11]
Elvi tévedés áldozata vagy!
Az elfogadott elmélet szerint a Nagy Reccs (Big Cranch) a Nagy Bumm ellentettje!
.
A gyorsan haladó autó szélvédője nem a sebesség miatt törik, hanem
- vagy nekimegy valami (kavics, madár, stb.),
- vagy pedig az autó megy neki valaminek!
Megállítható is és nem is.
A közúton megállítható (elkerülhető), a Világegyetem pedig megy a maga útján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!