Lehetséges időgépet építeni?
Sok film szól róla, és biztosan sokan hisznek benne, hogy majd 1000 év múlva már lesz időutazás.
De szerintem lehetetlen (legalábbis visszafelé, a múltba), hiszen akkor most is találkoznánk jövőből visszajött emberekkel!
Ha mégis lehetséges, akkor is max az időn lehet lassítani (pl. fénysebességű utazás, gravitációs idősík eltérítés,...), de visszafelé menni a múltban, ami egyszer már megtörtént, az egymillió év múlva sem lesz lehetséges. Szerintem. (Szóval felesleges azon gondolkozni, hogy 'majd ha 30 év múlva lesz időgép, akkor visszamegyek az időben, és megváltoztatok ezt-azt...'.
Szerintetek?
A tudomány jelenlegi állása szerint a múltba utazni nem lehetséges. Azonban vannak vitatott, spekulatív elméletek, amelyek bizonyos körülmények között ezt lehetővé tennék. Viszont egyik elmélet sem időgépet használ, hanem (elméletileg létező) téranomáliák (pl. féregjárat), speciális objektumok (pl. gyorsan forgó fekete lyukak) segítségével operál.
Az egyébként, hogy nem találkozól a jövőből visszajött emberekkel, még nem jelent semmit, mert miért pont veled akarnának találkozni, meg nem is valószínű, hogy nagydobra vernék a dolgot...
A legnagyobb elmélet problémát nem maga az utazás jelenti, hanem az, hogy elkerüljük az időparadoxonokat. Pontosabban ne sérüljön a kauzalitás. (ez alól egyébként felold a a párhuzamos világegyetemek elmélete, csak akkor visszatérni nem lehetne a saját időnkbe és világunkba)
Én olyan lehetőséget hallottam, hogy csak az időgép elkészítéséig lehet visszamenni.
De a paradoxonok akkor is megmaradnak...
Ez érdekes kérdés.
Ha úgy vesszük a jövőbe utazni már valamilyen szinten most is képesek vagyunk, ugyanis tudósok (de egyébként már Einstein is) rájöttek arra, hogyha az ember egy bizonyos (gyorsabb) sebességgel halad akkor lassabban öregedik mint a környezete, így ha nagyban nézzük a dolgot akkor egy űrhajó végtére egy jövőbe utazó időgép, habár az utazó ugyan annyi időt élt mint a többiek, nem öregedett annyit...
Amikor még fiatal voltam én elkezdtem megépíteni az időgépet.
Fogtam egy csavart és belecsavartam egy lyukba.
Ezzel abba is hagytam, mert tudtam, hogy úgysem sikerülne. Ha sikerülne akkor biztosan vissza jöttem volna magamhoz a jövőből amikor elkezdtem építeni a gépet, de mivel nem így történt valószínűséthető, hogy a tervem befuccsolt... :)
Így van. Ezt én sem vitattam...
Egyszer majd talán lesz egy olyan "fesztivál" mint a csókrekord, csak időgép építő emberekkel.
Többezer ember kiáll egyszerre és elkezdenek időgépet építeni...az egyiknek bejöhet... :D
utolsó hozzászólónak:
Te tudod miket beszélsz?
Egyébként feketelyukakkal, féregjáratokkal valóban meg lehetne oldani a dolgot, annyira nem vagyok benne a témában, de nézz utánna az ikerparadoxonnak, arról van szó hogy aki közeledik a fénysebességhez, annak lassabban tellik az idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!