Tudtok még ilyen matematikai állításokat mondani? "Páratlan szám négyzete 8-cal osztva 1-et ad maradékul. "
Pl ezt az állítást (vagy inkább tételt vagy akármit) nem igazán tanulja az ember iskolában, de gondolom sok ilyen van. Mint ahogy vannak az oszthatósági szabályok, úgy gondolom vannak ilyenek is. Tudnátok tehát mondani nekem pár nem annyira ismert, ilyesfajta matematikai állítást?
Mondok egy példát:
"Ha egy páros számból kivonok 15-öt, akkor az osztható lesz 3-mal, de 4-gyel megszorozva páratlan lesz."
Ez mondjuk nem igaz. De kb hasonló példákra, állításkora lennék kíváncsi, csak persze igazak legyenek, ne olyan mint az én kitalált állításom, hanem pl olyan, mint amit fönt a kérdésben is leírtam.
Ahh, az utána következő dicséreteket meg köszi. :)
Bár a sajnálatos helyzet az, hogy mivel elég keveset matekozok az utóbbi időben, nagyon sokat felejtettem. :(
Ez pedig külön megjegyzést érdemel:
"Viszont egy pofi a hányados helyett különbséget mondott volna. :)"
Nem csak egy profi (de még egy "pofi" is :P), hanem egy átlagos tudású 2.-os is. Mert hogy magamat idézzem sok helyről: ez általános iskola másodikos tananyag... :D
Amúgy szívesen. :)
#19 -es
Ez általánosítható:
Minden helyiértékes számrendszerben az egy számjeggyel leírható legnagyobb szám ugyanígy viselkedik.
Pl: 16os számrendszerben
21 * f = 1ef
1 + e + f = 1e
1+e = f
Elég sok érdekességet olvastam itt. Van itt pár jó matekos. :)
Én meg csak annyit tudok hozzáfűzni, kissé szegényes matektudásommal, hogy ha egy tetszőleges egész számot megszorzol 2-vel, akkor mindig páros szám lesz. :D
Wow :)
Chris, és ha 4-gyel, 6-tal, 8-cal stb. (azaz páros számmal) szorzod meg, akkor is. :D
Tetszőleges páratlan számot páratlannal szorozva viszont a szorzat mindig páratlan.
Plusz: ha két tetszőleges páros számot összeadsz, az is mindig páros lesz, ill. ha két tetszőleges páratlant, az is. Ellenben egy páros és egy páratlan összege meg mindig páratlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!