Tudtok még ilyen matematikai állításokat mondani? "Páratlan szám négyzete 8-cal osztva 1-et ad maradékul. "
Pl ezt az állítást (vagy inkább tételt vagy akármit) nem igazán tanulja az ember iskolában, de gondolom sok ilyen van. Mint ahogy vannak az oszthatósági szabályok, úgy gondolom vannak ilyenek is. Tudnátok tehát mondani nekem pár nem annyira ismert, ilyesfajta matematikai állítást?
Mondok egy példát:
"Ha egy páros számból kivonok 15-öt, akkor az osztható lesz 3-mal, de 4-gyel megszorozva páratlan lesz."
Ez mondjuk nem igaz. De kb hasonló példákra, állításkora lennék kíváncsi, csak persze igazak legyenek, ne olyan mint az én kitalált állításom, hanem pl olyan, mint amit fönt a kérdésben is leírtam.
Ha az angol ABC betűit számokkal helyettesíted, majd kirakod belőle az angol MATEMATIKA (MATH) szót, majd a hozzátartozó számokat összeadod, és az ebből kiadott értéket kikeresed az ABC-ből, és megint összeadod, akkor O-t fogsz kapni, ami akár 0 is lehet :D
ABCDEFGHI J K L M N O Q R S T U V W X Y Z
123456789 10111213141516171819202122232425
MATH=1+13+19+8=41
41=NA=14+1=15
15=O
O=0
#3: Egy egész szám 3n, 3n+1, vagy 3n+2 formába írható.
Írd fel ezek négyzetét!
Egy szám négyzete nem adhat 5-tel osztva 2 vagy 3 maradékot.
Egy szám négyzete 7-el osztva csak 0, 1, 2 vagy 4 maradékot adhat.
Négyzetszám nem végződhet a 2, 3, 7, 8 számjegyek valamelyikére.
Ha egy prímszámnál eggyel kisebb számig összeszorzod az összes pozitív egész számot, akkor a szorzatot a prímmel elosztva a számot kapod maradékul. (Például az 5 egy prímszám, ha 4-ig összeszorozzuk a számokat, akkor 24-et kapunk, ami pont 4-et ad maradékul 5-tel osztva.)
Ha összeadod a köbszámokat valameddig:
1 + 8 + 27 +... = n^2 ; mindig négyzetszámot kapsz.
Ugyanígy a páratlan számoknál:
1 + 3 + 5 + … = n^2.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!