Tudtok még ilyen matematikai állításokat mondani? "Páratlan szám négyzete 8-cal osztva 1-et ad maradékul. "
Pl ezt az állítást (vagy inkább tételt vagy akármit) nem igazán tanulja az ember iskolában, de gondolom sok ilyen van. Mint ahogy vannak az oszthatósági szabályok, úgy gondolom vannak ilyenek is. Tudnátok tehát mondani nekem pár nem annyira ismert, ilyesfajta matematikai állítást?
Mondok egy példát:
"Ha egy páros számból kivonok 15-öt, akkor az osztható lesz 3-mal, de 4-gyel megszorozva páratlan lesz."
Ez mondjuk nem igaz. De kb hasonló példákra, állításkora lennék kíváncsi, csak persze igazak legyenek, ne olyan mint az én kitalált állításom, hanem pl olyan, mint amit fönt a kérdésben is leírtam.
Kettőnek semelyik hatványa nem osztható héttel. De ami érdekesebb, hogy az ezeknél 1-gyel nagyobb számok közül sem osztható semelyik sem 7-tel.
Két páratlan szám négyzetének különbsége osztható 8-cal.
Egy szám prímedik hatványa annyi maradékot ad a prímszámmal osztva, mint maga a szám.
Ha a*b és 42 legnagyobb közös osztója 1, akkor a^6 – b^6 osztható 42-vel (sőt, 504-gyel is).
Ha egy prímszámnál eggyel kisebb számig összeszorzod az összes pozitív egész számot, akkor a szorzatot a prímmel elosztva a számot kapod maradékul. (Például az 5 egy prímszám, ha 4-ig összeszorozzuk a számokat, akkor 24-et kapunk, ami pont 4-et ad maradékul 5-tel osztva.)
tehát ha "p" egy prímszám, akkor:
(p - 1)! / p = mod(p - 1) (nem tudom jól jelöltem-e)
*különbségét (valamiből egy másik valami, az a két valami különbsége)
De akkor ennek analógiájára:
Ha egy számból kivonod az utolsó n jegyéből képzett számot, akkor a különbség osztható lesz 10^n-nel.
"Ha egy számból kivonod a számjegyeinek összegét, a hányados (azaz az eredmény) mindig egy 9-cel maradék nélkül osztható szám lesz."
Berta, nem is tudtam, hogy ilyen jó vagy matekból :)
Viszont egy pofi a hányados helyett különbséget mondott volna. :)
Amúgy köszi!
Ugyan már, Berta még alig csak meglebbentette matektudását. Ő is aránylag sokat tud matekból.
> „(p - 1)! / p = mod(p - 1) (nem tudom jól jelöltem-e)”
Hát… Ez nem egészen világos… (p – 1)!/p az nem lesz egész szám, a mod(p – 1)-ről sem tudom, hogy mit jelöl…
Inkább
p | (p – 1)! + 1, azaz p osztója a (p – 1) faktoriális plusz 1-nek.
Másik szokásos jelölése annak, hogy a és b ugyanazt a maradékot adja m-mel osztva, az ez:
a ≡ b (mod m)
[olvasd: a kongruens b moduló m].
Ezzel
(p – 1)! ≡ –1 (mod p).
Persze én itt Gyakorikérdéseken az '='-t is el fogom fogadni '≡'-nek, ha szerepel mögötte, hogy (mod valami), vagy ha kikötik, hogy az mostantól kongruenciát jelöl.
Ha p prím, és 1-re, vagy 9-re végződik, akkor Fibonacci(p-1) osztható p-vel, pl.: Fibonacci(11-1)=55 o. 11-gyel
ha p prím, és 3-ra, vagy 7-re végződik, akkor Fibonacci(p+1) osztható p-vel, pl.: Fibonacci(7+1)=21 o. 7-tel
9 bármilyen többszörösének a számjegyeinek az összege szintén 9 többszöröse.
pl: 9x9 = 81. 8+1=9.
5 minden többszöröse vagy 0-ra végződik, vagy 5-re; 5 hatványai mindig 5-re végződnek.
Az ilyen tételeknél az az izgalmas inkább, hogy hogyan tudod belátni, hogy igazak.
pl. az első példa (9 többszörösei) bizonyítható például így:
legyen "N" 9 bármelyik tetszés szerinti többszöröse (amikről ugye itt szó van).
Legyenek N számjegyei a,b,c,d,...stb.
(Példa: ha N=729, akkor c=7, b=2, a=9.)
Tehát N-t számszerűsíthetjük úgy, hogy
N= a + 10*b + 100*c + 1000*d + ... stb.
Bontsuk fel a 10*x-es tényezőket x+9*x -es tényezőkre, vonjuk össze és emeljük ki a közös szorzót.
N = a + b + 9b + c + 99c + d + 999d +...
N = (a + b + c + d + ...) + (9b + 99c + 999d +...)
N = (a + b + c + d + ...) + 9*(1*b + 11c + 111d +...)
Azt mondtuk, hogy N az osztható 9-cel. Láthatjuk, hogy a jobb oldalon álló rész szintén oszható 9-cel. Következésképp (mivel nem lehet maradék) (a + b + c + d + ...) szintén osztható kell legyen 9-cel.
14-esnek köszi a javítást. Fogalmam sincs, hogy írhattam ekkora szamárságot. (Tök fáradt voltam, korán akartam is aludni, de nem sikerült; de ez akkor sem mentség egy ilyen szarvashibára.) Valószínűleg azért írtam hányadost, mert a "kilenccel osztható"-ra koncentráltam.
Bocsika. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!