Valaki tud segíteni egy hiányos kilencedfokú egyenlet megoldásában C++-ban?
Nem. Egyrészt miért gondolod, hogy csak pozitív lehet a megoldás, másrészt miért nem lehet, hogy a bal oldal értéke 0,01-nél nagyobbat ugrik, ha az x-et 0,00001-esével (vagy hányasával) növeled. (Harmadrészt ezzel legfeljebb egy valós gyököt kapsz…)
Arra tudtok linkelni valami forrást/bizonyítást, hogy az
x^9 + a*x = b
típusú egyenletekre miért nem létezhet megoldóképlet? (Mert ami indoklást eddig olvastam, az elég gyenguska.)
Én lennék a legboldogabb, ha létezne :D
Egyébként az egyenlet egy fizikai jelenséget ír le, amelyben a negatív x-nek nincs értelme.
Szerintem a felező módszer elég egyszerű, és éppen megfelelne.
Ha nincsenek extrém a,b,c értékeid, akkor a x= -100, 100 pontokban ellentétes előjelű a kif. értéke, tehát hajrá!
A felező módszer elég lassan konvergál, ha esetleg több ilyen egyenleted van (nagy mátrixokra tessék gondolni, ill. általánosabb esetekre), akkor sokkal hamarabb érünk célhoz, ha gyorsabban konvergáló módszert választunk, pl. Newton-Raphson -módszert, vagy szelőmódszert, stb.
Ha még precízebb szeretnél lenni, akkor megteheted azt, hogy intervallumfelezéssel kiszámolsz egy durvább becslést, majd azt finomítod egy jobb módszerrel.
Amúgy milyen fizikai jelenség leírása kapcsolható ehhez, ha szabad megkérdeznem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!