Fontos! Gázok sűrűségének számításakor az egyetemes, vagy a specifikus gázállandóval számolunk?
Ugye a sűrűségre kifejezett képlet:
ró = (p*M)/(R*T)
ahol:
ró: a gáz sűrűsége
p: a gáz nyomása
M: az adott gázt felépítő molekulák vagy atomok moláris tömege
T: a gáz hőmérséklete (kelvinben)
R: nos, ez pedig a gázállandó, csak ahogy a kérdésemben már írtam, nem tudom, hogy az egyetemest, vagy a specifikust kell-e itt használni.
Illetve ha az egyetemest kell, akkor a gáz térfogatának ismeretében ki kell-e számolni a specifikust, hogy megkapjuk a gáz tömegét (mert a tanár kiszámolta, de szerintem fölösleges).
Létezik specifikus gázállandó, legtöbbször "egyedi gázállandó" néven ismert. Definíciószerűen:
Re=R/M, ahol:
Re - egyedi gázállandó
R - univerzális gázállandó
M - az adott gáz moláris tömege
Az egyedi gázállandót leginkább a gépészek használják, mivel gyűlölnek moláris mennyiségekkel számolni, így pedig egyből tömeg(áram) használható az egyenletekben. Ez abból a szempontból jobb, hogy az anyagmennyiség(áram) csak számolható, de a tömeg(áram) mérhető.
Az álatad írt egyenlet az univerzális gázállandót tartalmazza. Ha R=Re lenne, akkor a következőre módosulna az egyelet:
Rho=p*M/(R*T)=p*M/(Re*T)=p*M/([R/M]*T)=p*M^2/(R*T)
Ez HELYTELEN, semmiképp sem reális, nem vezethető le. A sűrűség HELYES levezetése:
p*V=n*R*T
p*V=m/M*R*T
p=m/(V*M)*R*T
p=Rho/M*R*T
Rho=p*M/(R*T)
Ahol R az univerzális gázállandó.
A gáztömeget pedig mind a két módon ki lehet számolni:
1.: Univerzális gázállandóval
p*V=n*R*T
p*V=m/M*R*T
m=p*V*M/(R*T)
2.: Egyedi gázállandóval
p*V=m*Re*T
m=p*V/(Re*T)
" 1.: Univerzális gázállandóval:
m=p*V*M/(R*T)
2.: Egyedi gázállandóval:
m=p*V/(Re*T) "
Nem fordítva van?
Az első hozzászólásodban is úgy vezetted le, hogy az univerzálisra kapod meg a m=p*V/(R*T) egyenletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!