Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan, miből készíthetek...

Tamasmester kérdése:

Hogyan, miből készíthetek házilag olyan folyadékot, amiből 1 köbcentiméter legalább 10-12 gramm?

Figyelt kérdés
Örömmel venném, ha nem lenne túl sűrű (zselé szerű) és lehetőleg átlátszó legyen. Ha túlzás is, de az egészségre se legyen ártalmas.

2015. ápr. 10. 22:30
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

A higanyt ilyen esetben arra használják hogy az aranyat tisztítsák és porból kis golyócskákat nyerjenek.De ez a folyamat nem alkalmazható a meddőtől elválasztásra mert komoly higany veszteséggel járna.A 0.1 mm-es aranyszemcsék még elvileg moshatók de pl a Dunában ennél kisebb kb 0.02mm-es szemcsék vannak.

Ennél a méretnél már a nagy fajsúly kevésbé dominál mert a térfogati erő (súlyerő) jobban csökken a felületi erőknél( közegellenállás) a szemcseméret csökkenésével.Ezért az ilyen kis szemcséknél inkább finom szövésű ruhaanyagot használtak (posztó) mert a szemcsék vékony lemezek és könnyen beleakadnak a szálakba.Szóval a mosást próbáltad már?

2015. ápr. 18. 21:16
 12/17 A kérdező kommentje:
Igen! A padról lekerülö anyag kb. napi 1, 1.5liter. Ez dúsitásra kerül, igy kb 0.5-0.75liter marad. Ezután egy erre a célra készitett padon (otthon) további tisztitáson megy át. Ekkor kb 0.5dl amarad. Ha a folyamatok közben neodym mágnessel is tisztitom az anyagot, akkor 0.2-0.3dl. a kész anyag. Na ekkor jön a macera, mert innentöl vagy higannyal kezeltem eddig, vagy beleoldottam királyvizbe az aranyat. De én ezt a két megoldást szeretném kiváltani valami környezet barátabbal.
2015. ápr. 19. 06:51
 13/17 anonim ***** válasza:

Ezt találtam: [link]

Azt írja hogy a bórax csökkenti az arany olvadáspontját így meg lehet olvasztani egy olcsóbb kemencében.

Itt egy magyar cikk is:

[link]

Lehet hogy egy régi mikróban is érdemes kipróbálni hátha műkszik.

2015. ápr. 19. 22:55
 14/17 A kérdező kommentje:
Igen erröl hallottam Én is. Egyszer neki is veselkedtem, de a borax annyira felhabzott, bogy nem sikerült a dolog. De megprobálom megint. Köszi hogy eszembe juttattad. A microba már betettem egyszer. Nagyon szép volt szikrázott ezerrel :)
2015. ápr. 20. 04:28
 15/17 anonim ***** válasza:

Van valamiféle buborékos módszer is.

Állítólag ha folyadékban apró buborékot hozol létre a felszálló buborékokba az aranyszemcsék belekapaszkodnak.

Ha habzó az folyadék akkor meg fennmaradnak a felszínen.

Nem tudom műkszik-e.

2015. ápr. 21. 07:44
 16/17 anonim ***** válasza:

Van még egy elektrosztatikus módszer is.

Ez úgy műkszik hogy a finom port feltöltik elektromosan egy úgynevezett corona charger" nevű eszközzel aztán a leeső por egy ferde földelt fémlemezhez hozzáér.A jól vezető anyagok egyből elvesztik a töltésüket mert bárhol hozzáér a földelt lemezhez elveszti a töltését míg a szigetelő anyagok mint a homok megtartják a töltést azon a részen ahol éppen nem ért a lemezhez.

Aztán egy nagyfesszel feltöltött lemezzel az elektrosztatikus taszítást felhasználva szétválogatják az aranyszemcséket.

Ez a módszer nem egyszerű, némi fejlesztést igényelne hogy optimalizálni lehessen a kisebb volumenü tisztításra.

Hol mosol?

2015. ápr. 25. 14:37
 17/17 A kérdező kommentje:
A Dunán, Gönyü alatt. Épp azt várom, hogy apadjon. De ennek az elektro sztatikusnak utána nézek. Jól hangzik. Bár sajna sok a magas vas tartalmú anyag a meddöben. Na majd meglátjuk!
2015. ápr. 26. 00:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!