Ha készítek egy finom zöldséglevest, amiben rengetek egészséges zöldség van, akkor a főzés hatására mely vitaminok bomlanak szét (semmisülnek meg), és melyek maradnak épen?
Illetve ami még fontos, hogy mekkora az a hőmérséklet, amelyen felbomlanak a vitaminok? vagy mindegyiknél különbözik?
Lehet a zöldséglevesek nem is egészségesek, mert a vitaminok elbomlanak bennük a hő hatására?
A legtöbb vitamin ellenálló a hővel szemben.
(egy gyors Google pl. egy ilyen táblázatot adott:
Érzékeny a hőre? - Nem. majdnem az összes válasz.)
A kivétel: a C-vitamin.
Rui Hai Liu kutatására tudok hivatkozni, miszerint 2 perc főzéssel 10%-kal, 30 perc után 30%-kal romlott a C vitamin tartalom a zöldségekben; mivel a C-vitamin könnyen oldódik (a vízben), és könnyebben oxidálható (levegő+hő).
Lényeges azonban, hogy ugyanő említi, hogy a főzésnek pozitív hatásai is voltak. Akik csak nyersen táplálkoztak, azoknál nagyon alacsony volt a likopin antioxidáns szintje. ugyanaz a 30 perc főzés, ami a C vitamint rombolja, a likopin szintjét 35%-kal megnövelte a zöldségben. Más antioxidánsok: a karotiniodiok és a ferulasav esetében is hasonló volt a helyzet, és Liu egyenesen azt állítja, hogy ez akár pozitív csere is lehet, mert C-vitamin sokkal nagyobb mennyiségben és többféle forrásban található, mint a likopin.
sok okos ember életében nem nyitotta még ki a középiskolás kémiakönyvét...
attól, hogy valamit laborban szintetizálnak még nem lesz más vegyület, mint amit a növények állítanak elő
nem azért mondom, hogy nem kell gyümölcsöt enni, mert kell de a vitamin igényedet fizikai képtelenség ebből fedezni
Talán érdemes azzal kezdeni, hogy zöldség és zöldség között nagy különbség lehet a termesztés helye és módja szerint. Egy út menti árokparton is megterem a paradicsom, mégse egészséges.
A tablettapártiaknak: az sose kérdés, hogy mondjuk egy c vitamin tablettában valódi c vitamin van-e. Az van! Csak hát azt a vitamint elő kell ki kell valamiből vonni, hordozóanyagba tenni, és még egy sor lépés történik, mire a szádba jut. A vegyészek tudják, nagyon ritka, amikor az a probléma, hogy az adott hatóanyag van-e ott. A probléma az, hogy mi van még ott mellette szennyezés formájában. Mert a tisztítás soha nem tökéletes. A paprikában - normál esetben - c vitamin van és passz. A tablettában is az van, a problémát az fogja okozni, ami még van mellette.
Közismert, hogy a gyógyszerek mellékhatásai két ok miatt következnek be. 1. a konkrét szervezet nem úgy reagál,ahogy a többi általában. 2. olyan további anyagok vannak még a tablettában, amelyek különféle mértékben és különféle szervekre károsan hatnak. A gyógyszer jellegzetesen soká szedik. És folyamatosan megy mellé a káros anyag. Emiatt szokták változtatni, miközben a hatóanyag nem is változik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!