Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha készítek egy finom zöldségl...

Ha készítek egy finom zöldséglevest, amiben rengetek egészséges zöldség van, akkor a főzés hatására mely vitaminok bomlanak szét (semmisülnek meg), és melyek maradnak épen?

Figyelt kérdés

Illetve ami még fontos, hogy mekkora az a hőmérséklet, amelyen felbomlanak a vitaminok? vagy mindegyiknél különbözik?


Lehet a zöldséglevesek nem is egészségesek, mert a vitaminok elbomlanak bennük a hő hatására?


2015. márc. 12. 19:41
 1/7 anonim válasza:
Azért a zöldségleves nem csak a vitaminok miatt egészséges. A zöldségekben rostanyagok is vannak, íz- és aromaanyagok, amiket a lében is megeszünk. Szerintem igen, a zöldségleves még így is egészséges, már csak ha arra gondolunk, megfázás vagy hideg idő esetén milyen jó hatással tud lenni ránk.
2015. márc. 12. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 Vree ***** válasza:
100%

A legtöbb vitamin ellenálló a hővel szemben.

(egy gyors Google pl. egy ilyen táblázatot adott:

[link]

Érzékeny a hőre? - Nem. majdnem az összes válasz.)


A kivétel: a C-vitamin.

Rui Hai Liu kutatására tudok hivatkozni, miszerint 2 perc főzéssel 10%-kal, 30 perc után 30%-kal romlott a C vitamin tartalom a zöldségekben; mivel a C-vitamin könnyen oldódik (a vízben), és könnyebben oxidálható (levegő+hő).


Lényeges azonban, hogy ugyanő említi, hogy a főzésnek pozitív hatásai is voltak. Akik csak nyersen táplálkoztak, azoknál nagyon alacsony volt a likopin antioxidáns szintje. ugyanaz a 30 perc főzés, ami a C vitamint rombolja, a likopin szintjét 35%-kal megnövelte a zöldségben. Más antioxidánsok: a karotiniodiok és a ferulasav esetében is hasonló volt a helyzet, és Liu egyenesen azt állítja, hogy ez akár pozitív csere is lehet, mert C-vitamin sokkal nagyobb mennyiségben és többféle forrásban található, mint a likopin.

2015. márc. 13. 03:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
egyébként már nagyon régóta nem tekinthető elégségesnek az RDA, vitaminokat gyakorlatilag tabival érdemes bevinni
2015. márc. 13. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
#3, nekem pedig sokan azt tanácsolták, hogy felejtsem el ezeket a gyárilag készített vackokat, és fogyasszak sok gyümölcsöt, sok zöldséget.
2015. márc. 13. 13:38
 5/7 anonim ***** válasza:

sok okos ember életében nem nyitotta még ki a középiskolás kémiakönyvét...

attól, hogy valamit laborban szintetizálnak még nem lesz más vegyület, mint amit a növények állítanak elő

nem azért mondom, hogy nem kell gyümölcsöt enni, mert kell de a vitamin igényedet fizikai képtelenség ebből fedezni

2015. márc. 13. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Talán érdemes azzal kezdeni, hogy zöldség és zöldség között nagy különbség lehet a termesztés helye és módja szerint. Egy út menti árokparton is megterem a paradicsom, mégse egészséges.

A tablettapártiaknak: az sose kérdés, hogy mondjuk egy c vitamin tablettában valódi c vitamin van-e. Az van! Csak hát azt a vitamint elő kell ki kell valamiből vonni, hordozóanyagba tenni, és még egy sor lépés történik, mire a szádba jut. A vegyészek tudják, nagyon ritka, amikor az a probléma, hogy az adott hatóanyag van-e ott. A probléma az, hogy mi van még ott mellette szennyezés formájában. Mert a tisztítás soha nem tökéletes. A paprikában - normál esetben - c vitamin van és passz. A tablettában is az van, a problémát az fogja okozni, ami még van mellette.

Közismert, hogy a gyógyszerek mellékhatásai két ok miatt következnek be. 1. a konkrét szervezet nem úgy reagál,ahogy a többi általában. 2. olyan további anyagok vannak még a tablettában, amelyek különféle mértékben és különféle szervekre károsan hatnak. A gyógyszer jellegzetesen soká szedik. És folyamatosan megy mellé a káros anyag. Emiatt szokták változtatni, miközben a hatóanyag nem is változik.

2015. márc. 13. 14:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:
A paradicsom pozitív hatása főzés után érvényesül jobban. Tehát egészségesebb főzve, mint nyersen. Van téveszme a bio zöldségekkel kapcsolatban is: azokban nincs több vitamin, ásványi anyag stb. mint a vegyszeres, trágyázottban, csak nem található bennük méreganyag, nitrát, nitrit, vagy sokkal alacsonyabb mennyiségben.
2015. márc. 13. 17:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!