Ha 1:29 a nyerési esély a Skandináv lottón (4 találat), akkor hogyan töltsem ki azt a 29 szelvényt? (Hogy biztosan legyen 4 találatosom. )
Még jobb:
1, 2, 3;
4, 5, 6;
1, 4, 7;
2, 5, 7;
2, 6, 7.
Még jobb:
1-2-3
2-4-7
4-5-6
5-6-7
"Kérdés, hogy hogyan számolható ki a szükséges szelvények száma."
Így van. Ez a kérdés... 7-ből 3-at húzásnál a kettes esélye 0,3428. Tehát kb 1:2,92-hoz. 4 szelvény megoldja. (Lehet, hogy ügyesebben játszva 3 is?)
5-ből 3 esetén a kéttalálatos esélye 1:1.667, a kitöltendő szelvények száma 2. (1-2-3 és 4-5-6)
Nos, utánanéztem a kérdésnek. Ezeket az ilyen típusú kérdéseket "lottery problem"-nek nevezi a matematikai szakirodalom. Találtam egy szakcikket a "Journal of combinatorical designs" c matematikai lapban.
A szelvények számának minimumát az L(N, k, p, t) jelöli. Például az magyar lottónál a biztos ketteshez szükséges szelvények száma L(90, 5, 5, 2)=100. Azonban ez korántsem egy egyszerűen megkapható eredmény (nem az 1/p-t kell fölkerekíteni. :) és nem is az, amit én mondtam korábban ).
Nos, az eredeti kérdésben szereplő számot L(35,7,7,4) jelöli.
Az említett cikk egyértelmű utalást tartalmaz arra, hogy "szinte reménytelenül bonyolult" a probléma* akkor, ha 2-nél több találatra vonatkoztatjuk (t>2). Egy alsó korlátot azonban megad a cikk.*
(Egyébként különböző idevágó tételeket tartalmaz a cikk pl. Erdőstől és Turántól. *Megjegyzem, hogy általánosabb kontextusban vizsgálják a kérdést.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!