A K-vitamin elősegíti a véralvadást, vagy inkább kiegyenlíti a vér sűrűségét?
Vérzékeny több ok miatt lehet az ember. Az öröklött vérzékenyeknek nem segít önmagában a K-vitamin, nekik a hiányzó faktor kell.
Aki vérhígítót szed, annak vigyáznia kell a K-vitaminnal, mert több véralvadási faktor is K-vitaminból készül. Nem tudja kevésbé alvadóvá tenni a vért, és a vérrögök ellen sem használ.
Viszont az E-vitaminnak véralvadásgátló hatása is van.
Zsírban oldódó, ezért a zsírszövetek tárolják.
A vérzékeny emberek nagy részének vérlemezkeszáma a normál tartományban van, de a lemezkék valamilyen hibásan működő vagy hiányzó komponens (faktor) miatt nem tudnak trombust képezni. Ennek bizonyos válfaján segít a K vitamin, de ez nem változtat semmit a vér összetételén, csak a sejtszinten zajló folyamatokba piszkál bele.
Ha valakinek kevés a vérlemezke a vérében, az szintén okozhat véralvadási zavarokat, de ilyenkor sem szokás azt mondani, hogy híg a vére.
Valóban, tényleg nem szokták használni a "híg vérű" és "sűrű vérű" kifejezést, de mivel nem értek hozzá, ezért fejeztem így ki magam. A célom az volt, hogy azért érthető is legyen, amit kérdezni akarok :)
Ezek szerint a K-vitamin nem kompenzálja a vér sűrűségét, csupán bizonyos esetben "sűríti".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!