Egy adott vegyületről hogyan lehet megállapítani, hogy biztosan az a vegyület-e?
Elég furán tudtam csak megfogalmazni, úgyhogy megpróbálom példával elmagyarázni.
Vegyük, hogy van egy pohár vizünk, de nem vagyunk biztosak benne, hogy az víz. Akkor mit csináljunk, hogy megtudjuk, hogy tényleg az-e? Felforralhatjuk, melegíthetjük, megnézhetjük a viszkozitását, a pH-ját... Na jó, de mi van, ha van még egy olyan folyadék, ami ugyanolyan átlátszó (színű), ugyanolyan viszkozitású, ugyanolyan forráspontú (a nyomás függvényében), ugyanúgy semleges, és még minden más dologban is ugyan olyan, de mérgező? Akkor arról a folyadékról csak akkor tudjuk megmondani, hogy nem víz, ha megkóstoljuk. De mégis, gondolom a tudomány van már olyan fejlett, hogy kóstolás nélkül is rá lehet jönni, hogy ez a vízszerű dolog, víz-e, és ha nem az, akkor micsoda. A kérdésem az lenne, hogy mi az, amivel rá tudnak jönni erre? Köszönöm.
De igen, elég, de azért így több okból is elég nehéz lenne mérni. Egyrészt ugye eléggé beszennyeznéd a mintát. De ha ezt elkerülöd, akkor is ott a probléma, hogy eleve sokkal több CO2 van benne, mint CO, így még ha nagyrészt eltávolítod mérés előtt a CO2-t, akkor is lesz benne egy kis maradék, ami zavarhatja a CO mérését.
Am persze, a CO jóval kevésbé inaktív, mint az N2, így reakciók alapján azonosítható. Mindenféle szerves reakcióba vihető. De ugye a fene sem akarja a levegő minden összetevőjét külön-külön vizsgálni, ezért örülünk nagyon egy ilyen jó műszernek, mint a tömegspektrométer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!