Ütközés. Mennyi energia adódik át?
Szasztok. :D Olvasgattam ezt a példát:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..
A következő merült fel bennem:
Egy mozgásban lévő test ütközik egy nyugalomban lévővel. (tükéletesen merev testeket feltételezve) valamennyi energiát átad a másik testnek, de (ez a kritikus rész) nem az összeset. Amennyit megtart, azzal arányos sebességgel visszapattan. (természetesen az összes lendület/energia marad, tehát m1a*v1a+m1b*v1b=m2a*v2a+m2b*v2b, függetlenül attól, hogy m1b*v1b=0, ha a második test nyugalomban volt).
A kérdés az, hogy mi határozza meg, hogy mennyi energia adódik át? (Azaz, mi lesz m2a*v2a és m2b*v2 aránya?) Kiegészítő kérdés: mutasd ki, hogyan valósul meg a hatás-ellenhatás?
Azt hiszem, megoldottam magamnak:
csak úgy valósulhat meg a hatás-ellenhatás, ha az ÖSSZES energia átadódik. Tehát az egyik megáll, a másik továbbmegy (mint a Newton's craddle esetében).
Akkor viszont mi történik, ha mind a kettőnek van valamennyi mozgási energiája, ami nem egyenlő? Kicserélik? Megtartják? a visszapatanás során :D
^Köszönöm. Ez felvet még egy kérdést: hogyan számolom ki ezt az arányt a két test külön merevségi/rugalmassági mutatójából?
Amúgy kvázi arra jöttem rá, hogy bár értem az energiaátadást (hő/munka), arról fogalmam sincs, hogy mi szabja meg, hogy mennyi és milyen arányban X típusú energia adódik át :p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!