Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ez a matematikai eset tényleg...

Ez a matematikai eset tényleg paradoxon?

Figyelt kérdés
Egy angol videót láttam erről, de nem volt elmagyarázva hogy miért, (lehet csak én nem látom át) hogy egy darts táblán az esély hogy egy bizonyos pontot eltalálj az 0 és ezért minden pont esélye összeadva is 0 és ez ezért paradoxon. De miért lenne 0? Valószínűség számítással nem jön ki nagyobb szám?

2015. jan. 10. 00:14
1 2
 11/11 dq ***** válasza:

Az elõzõ válasz arról szólt, hogy miért nem paradoxon a matematikán belül, az absztrakt modell felvétele után.

Az, hogy a fizikai világban miért nem paradoxon, gondolom világos -- ott nem léteznek paradoxok. Nincs olyan, hogy eldobsz egy dartsot, a természet nem tudja hogy mit csináljon és inkább megszûnik.

Néhányan utaltak arra, hogy a kettõ között, a modellalkotásnál hol történik a csalás/egyszerûsítés: a valóságban a pontok valószínûsége nem 0. Nekem nem igazán tetszik ez a feloldás: szerintem egy folytonos, nem atomokból álló világban is lehetne darts-ozni. Amelyikben az anyag korlátlanul osztható. (Talán ott a pontok "igazi valószínûsége" zéró. Aztán nem tudom. Filozófiailag nem egyszerû a valószínûséget a valós világra alkalmazni...)

2017. jan. 9. 01:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!