Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha egy befőttes gumit félbe...

Ha egy befőttes gumit félbe vágunk akkor mi változik és mi nem változik?

Figyelt kérdés
Fizika házi! (a dinamikát vesszük, Newton tehetetlenség törvénye, erőhatások, súrlódás)
2010. febr. 5. 19:56
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

A kérdésed tényleg pontatlan kicsit de megpróbálok úgy válaszolni, hogy az hasznodra legyen. (Feltételezem, hogy nem hosszában, hanem egy helyen és keresztben vágjuk el a gumidarabot.)

1. Nos, a megfeszítéséhez szükséges erő a rugalmasság és a keresztmetszet függvénye. A "kétágú" gumi a kétszeres keresztmetszet miatt kétszerakkora feszítő erőt igényel azonos hosszváltozás esetén.

2. Newton első törvénye a tehetetlenség törvénye. Ez a testet érő külső erőhatásokra vonatkozik. A test mozgásállapota, csak külső erőhatással változtatható meg. A változás függ viszont a test tömegétől. Mivel esetünkben a tömege (sűrűség x térfogat)nem változik, így a gumidarabunk tehetetlensége sem.

3. A súrlódást nem teljesen értem, hogy kapcsolódik a dinamikához ill. Newton-féle törvényekhez, így csak egy számomra kézenfekvőnek tűnő választ tudok adni. A súrlódási erő a tömeg és súrlódási tényező segítségével számítható ki. Mivel az elvágott és az eredeti befőttesgumi ezekben nem különbözik. Ezért a gyorsításához szükséges minimális erő értéke sem.

Remélem segítettem.

2010. febr. 9. 10:59
 12/13 A kérdező kommentje:

igen köszönöm nagyon sokat segítettél:) és bocsi a pontatlan fogalmazásért tanár így mondta órán és nem is gondoltam bele h mit írok.....

ez neked szól bunkókám.. nem tom hava mire magad érdekes már előtted leírták a választ és mostmár te is tudod.. előbb kellett volna leírni nem egyből kötöszködni... lehet pontatlan a kérdés de van aki nem beleköt hanem esetleg tudomásomra adja h nem helyes és válaszol nem játsza itt az észt.. aki akarta megértette és válaszolt is eléggé hasznosan ami neked nem ment..

a többi válaszólónak meg köszönöm h a pontatlan kérdés ellenére is hasznos választ adott nekem:) :)

2010. febr. 9. 17:38
 13/13 A kérdező kommentje:
mielőtt ebbe is beleködnél... *mire rakod magad.. mert nincs mire nem azt kértem h mond meg h jól válaszoltak-e eddig
2010. febr. 9. 17:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!