Ha egy befőttes gumit félbe vágunk akkor mi változik és mi nem változik?
A kérdésed tényleg pontatlan kicsit de megpróbálok úgy válaszolni, hogy az hasznodra legyen. (Feltételezem, hogy nem hosszában, hanem egy helyen és keresztben vágjuk el a gumidarabot.)
1. Nos, a megfeszítéséhez szükséges erő a rugalmasság és a keresztmetszet függvénye. A "kétágú" gumi a kétszeres keresztmetszet miatt kétszerakkora feszítő erőt igényel azonos hosszváltozás esetén.
2. Newton első törvénye a tehetetlenség törvénye. Ez a testet érő külső erőhatásokra vonatkozik. A test mozgásállapota, csak külső erőhatással változtatható meg. A változás függ viszont a test tömegétől. Mivel esetünkben a tömege (sűrűség x térfogat)nem változik, így a gumidarabunk tehetetlensége sem.
3. A súrlódást nem teljesen értem, hogy kapcsolódik a dinamikához ill. Newton-féle törvényekhez, így csak egy számomra kézenfekvőnek tűnő választ tudok adni. A súrlódási erő a tömeg és súrlódási tényező segítségével számítható ki. Mivel az elvágott és az eredeti befőttesgumi ezekben nem különbözik. Ezért a gyorsításához szükséges minimális erő értéke sem.
Remélem segítettem.
igen köszönöm nagyon sokat segítettél:) és bocsi a pontatlan fogalmazásért tanár így mondta órán és nem is gondoltam bele h mit írok.....
ez neked szól bunkókám.. nem tom hava mire magad érdekes már előtted leírták a választ és mostmár te is tudod.. előbb kellett volna leírni nem egyből kötöszködni... lehet pontatlan a kérdés de van aki nem beleköt hanem esetleg tudomásomra adja h nem helyes és válaszol nem játsza itt az észt.. aki akarta megértette és válaszolt is eléggé hasznosan ami neked nem ment..
a többi válaszólónak meg köszönöm h a pontatlan kérdés ellenére is hasznos választ adott nekem:) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!