Melyikünknek van igaza? (Elektromosság, fogalmak)
Sok fém házas nem kettős szigetelésű készülék belső áramköreinek közös referencia pontja (GND) rá van kötve a fémvázra is, ami meg a földelése. :-)
Erősítők, asztali számítógépek, TV készülékek stb, stb.
Ez nem jelenti azt hogy bárki bármiféle feszültséget szándékosan a készülékházra akarna kivezetni, mivel ezeknek a készülékeknek a tápegysége a hálózati feszültségtől galvanikusan (és jobb esetben biztonságosan) le van választva.
ami meg a földelése <-- ami meg a földelésre
(elnézést)
"Sok fém házas nem kettős szigetelésű készülék belső áramköreinek közös referencia pontja (GND) rá van kötve a fémvázra is.."
Egyszer azért majd vizsgálj meg egy számítógép tápegységet... ez a "sok" talán számodra az 1973 és 1985 közötti készülékeket jelentheti :)))
A transzformátor galvanikusan leválaszt ( a hálózat felől ), ha olyan a trafó típusa. Egy disszipatív tápegységnél ez még teljesen oké, de egy kapcsoló üzemű táp esetében (?) nonszensz... Ha a készülék belső áramköre és a kapcsolóüzemű táp galvanikus kapcsolatban lesz emiatt, akkor legrosszabb esetben nem működik majd, egyel jobb esetben hibásan működik majd...
Javasolnék néhány kulcsszót:
IEEE és IEC szabvány szerinti eljárások:
- TN-S / TN-C / TN-C-S / TT -
Ezeket érdemes elolvasni!
"ez a "sok" talán számodra az 1973 és 1985 közötti készülékeket jelentheti :))) "
Nem azt jelenti!
Itt van mellettem egy nem 1973-as gép, hanem egy fél éves.
A tápegység GND-je (fekete) szépen rajta van a gép fémházán. A VGA csatlakozó, az USB csatlakozó stb szintén, hiszen azokon is ott a GND. Az egész ház pedig rá van kötve zöld-sárgával a hálózati csatlakozó védőföldelő vezetékére.
De itt egy szintén nem 1973-as laptop is. Teljesen ugyanez a helyzet. A Laptop audio kimenete és az USB csatlakozó GND-je és a hálózati csatlakozó védő érintkezője között 0 Ohm mérhető.
"A transzformátor galvanikusan ... de egy kapcsoló üzemű táp esetében (?) nonszensz..."
Miért lenne az? A kapcsoló üzemű tápegység éppen úgy galvanikusan leválasztott a primer körtől.
"Miért lenne az? A kapcsoló üzemű tápegység éppen úgy galvanikusan leválasztott a primer körtől."
Első Google találat...
Egyébként nekem is van itt egy 2 hónapja vett 600 Wattos számítógép tápom, amelynek Chieftec a márkája, és a védőföld ill. GND közt több ezer Ohm mérhető ( ezért állítottam ilyen magabiztosan az előző kommentemben ezt ).
Ha a készülékházat felnyitod, látszik is szépen, hogy a zöld-sárga színezetű védőföld a készülékházhoz van csatlakoztatva, a fekete színű és a fehér színű vezetékek pedig ( GND és VCC ) pedig a nyák laphoz futnak.
Ki állította, hogy a kapcsoló üzemű táp nincs galvanikusan leválasztva a primer körtől? Azt állítottam, hogy a készüléken BELÜL magyarul a szekunder oldalon, a GND és a védőföld nem azonos potenciálon van... szinte soha nincs azonos potenciálon. Ha azonos potenciálon van, az tervezési hiba / silány minőségű cucc.. mint a laptopom... az USB port és a hangkártya GND-ja azonos potenciálon van, ezért ha USB-re másolok, az "hallatszik" ...
Lehet hogy létezik olyan amit állítasz, nem mondom hogy nem, de hibás!
Tudod ez az a szitu amikor ráz a számítógép sarka. :))
Gondolom sokatokkal előfordult már ez!
A tervezett elavulás állhat mögötte? Nem tudom. De az biztos, hogy védődiódákkal kiegészítve a készülékek életkora megtízszerzhető lenne.
"Azt állítottam, hogy a készüléken BELÜL magyarul a szekunder oldalon, a GND és a védőföld nem azonos potenciálon van... szinte soha nincs azonos potenciálon."
Van itt egy Dell Latitude notebook. A töltő földelő csatlakozója szépen össze van kötve a szekunder oldali egyenfesz. negatív pontjával, ami össze van kötve a készülék GND pontjaival. Ennélfogva a hálózati csatlakozó földelő érintkezője és a készülékbe bedugott monitor, USB eszköz, audio erősító, és minden egyéb GND-je összeköttetésben van vele!
Van itt egy ASUS laptop is, aminél pont ugyanez a helyzet.
Az asztali gépembe be van dugva két monitor, Egy Sony asztali erősítő, abba hangládák, erősítőbe egy rádió tuner és egy külső TV tuner, abba a szolgáltató antenna vezetéke (koax) és a tunerbe egy monitor.
Ezek közül bármelyik GND-je egy az egyben rajta van a hálózati védő földelésen.
Mindez roppant egyszerűen ellenőrizhető, mérhető.
Ezek tények, nem én találtam ki, valóban így van. Te pedig ezekkel a tényekkel próbálsz vitatkozni, miközben azt javaslod egyszer majd járjak utána. :-)
Ezért úgy vélem ennek a vitának nincsen értelme...
"Lehet hogy létezik olyan amit állítasz, nem mondom hogy nem, de hibás!"
/én/
"Ezek tények, nem én találtam ki, valóban így van. Te pedig ezekkel a tényekkel próbálsz vitatkozni, miközben azt javaslod egyszer majd járjak utána. :-) "
/te/
Szerintem sincs értelme a vitának. Ha kell levideózom, ahogy lemérem az MSI laptopom védőföldje és GND-ja közti 800 kOhm (sic!) ellenállás mérését, vagy az említett Chieftec tápegység hasonlóan nagy több kOhmos ellenállását a védőföld és GND közt.
Azt nem tudom, hogy a méréstechnikával van-e problémád, és feszültség alatt mérsz ellenállást :)) vagy a termékeid tervezetten elavulóak, de egy biztos ezek is tények...
Azt hiszem én többet nem írok, befejeztem. Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!