Akkor leírom, mint egy hülyegyereknek. A gravitációs erő nagysága megyegezik a gravitációs állandó * m1 * m2 / r^2 képlettel. Ahol m1 az egyik, m2 a másik test tömege, r pedig a távolságuk. Ez az erők nagysága. Az irányuk meg ellentétes. Fogd fel úgy, hogy a Föld hiába nagyon nagy, bennem csak kevés atomhoz tud "csatlakozni", mert én kevésből vagyok, ezért vonz csak annyival, amennyivel, míg az én kevés atomom csak kevés földi atomot tud megragadni. Hülyeség, de talán képes leszel felfogni, hogy bizony egyenlő nagyságúak az erők. Ha nem lennének egyenlő nagyságúak, baj lenne (pl amikor állnék a Földön, akkor is tolnám el/tolna el).
2010. jan. 28. 21:34
12/17 anonim válasza:
Hát öcsém, te menthetetlen vagy! Nem olvastál elég pontosan. Mondtam mindjárt hogy szorzat, tehát eszembe sincs kiszúrni az egyiket. Mi lenne ha okoskodás helyett fognád a fizika könyvet, ha már az iskolában nem sikerült, és elolvasnád mit írnak Newton gravitációs törvényéról?
Hát öcsém és ebben hol van az r vagyis a távolság. mármint, hogy mekkora értékkel vetted figyelembe, mert én nem látom.
2010. jan. 28. 22:16
14/17 anonim válasza:
Föld sugara + 30 km amit az elején mondtál. 6378+30km=6408000m.
2010. jan. 28. 22:26
15/17 A kérdező kommentje:
Na, akkor most mi van ?!? :)
Mekkora erővel vonz a Föld ha mondjuk 100 kg vagyok ?
Meg akkor az is érdekelne, hogy mekkora minimum ellenerőt kell kifejtenem, hogy felemelkedjek a talajról, mondjuk pl: felugorjak ?
2010. jan. 29. 00:50
16/17 anonim válasza:
Fent van a képlet: állandó*tömeg1*töme2/távolságnégyzet. Ez elég általános. De. A Földön, egy adott pontban tudjuk a gravitációs gyorsulás mértékét, és mivel F=m*a, összeszorzod az m-t az a-val, és megkapod az eredményt. Pontosan ennyi + epszilon erő kell az elemelkedéshez (epszilon tetszőleges pozitív szám), ahogy emelkedsz egyre kevesebb.
2010. jan. 29. 07:48
17/17 anonim válasza:
"Mekkora erővel vonz a Föld ha mondjuk 100 kg vagyok ?"
Most írom le harmadszor, kb 1kN. Olyan nehéz behelyettesíteni?
"Meg akkor az is érdekelne, hogy mekkora minimum ellenerőt kell kifejtenem, hogy felemelkedjek a talajról, mondjuk pl: felugorjak ?"
Amenyivel nagyobb erőt felytesz ki a súlyodnál, annek megyfelelő gyorsulással fogsz mozogni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!