A gravitációs erőre is vonatkozik a hatás-ellenhatás törvénye?
A hatás-ellenhatás törvénye szerint: Két test kölcsönhatása során mindkét testre azonos nagyságú, egymással ellentétes irányú erő hat.
Szóval én ugyanakkor erővel hatok a Földre mint amekkorával a Föld rám ? Ha igen hogy kell ezt érteni ?
persze.
amennyivel "húz" a föld, annyival nyomod a talajt. (nem teljesen, mert van a földnek forgása is, de ezt el szoktuk hanyagolni)
Igen, amilyen erővel vonz a Föld, azonos nagyságú (ellentétes irányú) erővel vonzod a Földet.
Forgástól függetlenül.
Ahha, köszi.
És a Földön lévő többi élőlény, tárgy, stb. is gyakorol rám vonzást minimálisan ?? Valamint a Nap is ??
"Igen, amilyen erővel vonz a Föld, azonos nagyságú (ellentétes irányú) erővel vonzod a Földet. "
Na az érdekes lenne. Felmegyek 30 km-re, aztán egyforma erővel vonzzuk egymást és kettőnk között félúton 15 km-re összeütközünk, vagyis kitérítettem a Földet a pályájáról.
Olyanról hallottál-e, hogy a gravitációs vonzás arányos a test tömegével?
@19:43
Nem érdekes, természetes.
Ha 100 kg testtömeggel rendelkezel, kb. 1 kN erővel vonzátok egymást kölcsönösen.
Igen hallottam, viszont meglehetősen pontatlanul fogalmazol, az egymást vonzó testek tömegeinek szorzatával arányos a gravitációs erő.
Newton 2. torvényéról (F=ma) hallottál már?
Te gyorsulásod Fold felé: a=F/m=1000N/100kg=10m/s^2 (kb.)
Fold gyorsulása feléd a=1000N/6.10^24kg=1,6.10^-22
30 km szabadeséssel kb 78 s ideig tart. t=(2.h/g)^-2
Ennyi idő alatt a kiszámolt gyorsulással 4.9.10^-19m tesz meg a Fold. (s=1/2.a.t^2)
Tehát igen, 30 km szabadeséssel kimozdíthatod a Foldet, kb 50 attométerrel.
Aztán miért?
Miért engem szúrsz ki a 2 test közül ? Adott két EGYENRANGÚ test. Az 1 kN hogy jön ki? Miért a 100 kg-os testet veszed figyelembe, miért nem a másikból indulsz ki? A te logikád alapján (is) a 6 trillió tonnás másik test akkor 60 trillió N-nal vonz, tehát éppen magadnak mondasz ellent. És ez bizony így is van, éppen hogy szó sincs EGYFORMA erőkről. A Föld vonz erősebben ezért esek én oda (lásd még erősebb kötélhúzó gyengébb kötélhúzó esete). Természetesen azt nem vitatom, hogy ő is elmozdul felém (valószínűleg a te általad kiszámolt mértékben, ezt lusta vagyok kiszámolni), de az eredeti kérdés az erők voltak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!