Melyek azok a függvények, amelyeknek ha az inverzét tudnám számolni, akkor előnyös lenne a számomra?
Az is feltétel, hogy az eredeti függvény minél egzaktabb legyen, tehát pl. ilyen választ, mint pl. ami a lottó húzás dátumát rendeli a számokhoz, azt kéretik hanyagolni. Bár értem a viccet...
"előnyös lenne a számomra" azt jelenti, hogy sok pénzem lenne, elismert tudós lennék, vagy bármi, ami miatt nem kellene aggódnom a jövőm miatt :)
Bár én nem a 10-es vagyok, de a kérdező kritikai észrevételeivel 10-essel szemben NEM értek egyet.
10-es sehol sem állította, hogy CSAK az időtől függ. Nyilvánvalóan arra utalt, hogyha akár 100 év alatt nem oldották meg a legzseniálisabb matematikusaink, akkor az jelent valamit a probléma nehézségét illetően... Remélem ezt magad is föl tudod mérni. Már a kérdésföltevésedből is nyilvánvaló, hogy alapvetően nem ezekkel a problémákkal (nagy prímek, Riemann-hipotézis stb..) kellene foglalkoznod.
Ellenben ha pénzt akarsz keresni matematikával (nekem úgy tűnik, hogy ez a célod), akkor a gazdasági matematikát tudom ajánlani. Épkézláb megoldás lehet.
Ha algoritmus elméletben, egyáltalán elméleti matematikában akarsz újat alkotni, az szép célkitűzés, de ahhoz még nagyon-nagyon sokat kell gyúrni. Minimum elvégezni egy matematikus szakot csupa jó/kiváló eredménnyel és utána 5-10 év múlva talán...
"másnak mi villan be arról, hogy adott egy könnyen számolható f(x)=y függvény, amihez nehéz olyan g(y) függvényt konstruálni, ami a lehetséges x-ek közül egyet adna értékül. Kíváncsi lettem volna, hogy ha másnak lenne olyan valamilye, ami szinte minden f-hez tud g-t konstruálni, ami szintén könnyen számolható, kb. minf az f, akkor mire használná. Mint mondtam, nekem is van pár ötletem (főleg a kriptográfia területéről), de érdekelne, más mire használna egy ilyen "csodamódszert"."
-Bár ebben nem állítod, de hadd kérdezzek rá. Te úgy gondolod, hogy neked van ilyen "csodamódszered"?
-Amennyiben úgy gondolod, hogy van ilyen módszered, akkor van bármi okod feltételezni, hogy nem ismert matematikus körökben (esetleg több száz éve)?
-Én matematikailag úgy látom, hogy a legtöbb függvénynek nincs is inverze. Legföljebb egy-egy speciális tartományon invertálható sokuk, de ott már valóban sokuk és ekkor többnyire nem okoz problémát az inverz meghatározása, különösen ha bizonyos konkrét elemek őseire vagyunk kíváncsiak.
Erős kétségeim merültek fel, tiszta-e a „függvény” és „inverz” jelentése. Jó néhány válasz és a kérdező megjegyzései arra utalnak, hogy nem ismert számukra e két fogalom.
Függvényről akkor beszélünk, ha van két halmaz, mondjuk A és B, és megmondjuk, hogy A egy eleméhez milyen elemet rendelünk B-ből. A függvény az a szabályrendszer, ahogyan A eleméhez egy B elemét hozzárendeljük. Az inverze pedig az, amikor B elemeihez rendeljük A-nak azt az elemét, amelyhez előzőleg ezt a B-beli elemet rendeltük.
Fentiekből következik, hogy a kérdés merő értelmetlenség. Ha a kérdező egy nagyon bonyolult (csak kevesek által megvalósítható) tevékenységet ismer, akkor az lehet „előnyös” számára. És ebben az esetben az „inverz” érdektelen. Olyan hozzárendelés értelmetlen, amely önmagában nem „előnyös”, hanem az „inverze” azaz a visszarendelés az előnyös.
Kérdező, értem a problémádat, de ki kell, hogy ábrándítsalak. Ha a lottónyeremény-szerű véletleneket kihagyjuk, a jövőd miatt akkor nem kell aggódnod, ha kellő tudással rendelkezel. Ez a tudomány mai állása szerint kizárólag kitartó tanulással érhető el. Annak egy meghatározott fázisában (pályaválasztás) éppen ezért azt is tudni fogod, milyen irányban érdemes a tudást mélyíteni (melyik pálya előnyös az adott korszakban).
Mondjuk egy gond akad, nevezetesen ma annyira zavaros a gazdaság, hogy ami ma előnyös, megjósolhatatlan, hogy 10 év múlva is az lesz. Menekülési lehetőség, hogy akinek ebből az első 5 évben jól ment, észreveszi a változást és lesz ideje új felé orientálódni (tanulni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!