Melyek azok a függvények, amelyeknek ha az inverzét tudnám számolni, akkor előnyös lenne a számomra?
Az is feltétel, hogy az eredeti függvény minél egzaktabb legyen, tehát pl. ilyen választ, mint pl. ami a lottó húzás dátumát rendeli a számokhoz, azt kéretik hanyagolni. Bár értem a viccet...
"előnyös lenne a számomra" azt jelenti, hogy sok pénzem lenne, elismert tudós lennék, vagy bármi, ami miatt nem kellene aggódnom a jövőm miatt :)
Hát mondjuk egy olyan, amivel hatékonyan találhatnál nagyon nagy prímeket! Ezért fizetnének is jócskán. Persze én azt tenném, hogy egyesével "árulnám ezeket a prímeket" és egy jó darabig nem publikálnám az eljárást! :D
Vagy a másik, hogy bizonyítsd a Riemann-hipotézist. Azért 1 millió dollár és nagy elismertség jár. [link]
A legtöbbet talán a gyors faktorizáló algoritmus érné: tehát egy nagy számról megmondani, hogy mik az osztói, akkor is ha azok nagyok.
A jelenleg legnépszerűbb RSA titkosító algoritmus azon alapszik, hogy nem ismerünk ilyen módszert.
Ha feltalálnád, vagy nagyon gazdag, híres lennél, vagy halott(kinyírnának, vagy eltitkolnák?). :D
" Két egészen eltérő tudás, ha mag tudsz alkotni egy matematikai függvényt, meg egy másik, ha tudod, hogy mivel érdemes foglalkozni. Az első technikai tudás, a másiknak meg társadalmi, üzleti vonatkozásai is vannak."
Szerintem kevered a szezont a fazonnal. Amiket mi említettünk az minden csak nem "technikai tudás" kérdése. Ezekhez egészen egyszerűen lángelmének kell lenni, de abból is kivételesnek. Aki ezeket megoldja, az bekerül a matematika történetébe.
Amiről te beszélsz az meg más, az a hogyan keressünk pénzt matematikával kérdéskör. Nos a pénzügyi matematikát tudom ajánlani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!