Hogyan kell bizonyítani az alábbi állítást?
Egy sík pontjait háromféle színnel kiszínezzük. Bizonyítandó, hogy van olyan szabályos háromszög, aminek azonos színűek a csúcsai.
(9-10-es matek versenyfeladat)
Az első válasz "parasztinak" paraszti, de logikának nem az.
Ez ilyen "tuti, hótziher, mindenképp" érvelés :)
A másodikat nem is értem, mire válaszol, nem is állította senki, hogy val-sz. problémáról van szó.
Ha szó szerint vesszük a feladatot, akkor nyilvánvaló, hogy a bizonyítás lehetetlen. A feladat nem mondja meg, mennyire " egyenletes" a kiszínezés. VAn három színünk: kék, zöld, piros. Lehet, hogy 1 darab pont kék, 1 darab pont zöld, és az összes többi - végtelen sok pont -- piros. Ez esetben biztosan nem lesz meg a kívánt 3szögünk.
Ha viszont egyforma gyakoriságúak a színek, akkor jó lenne tudni, mit is értünk az egyformaságon.
Adott egy f: R^2 -> {0,1,2} függvény.
Legyen A(i):={x: x \in R^2: f(x)=i}.
Ekkor R^2=U(i=1..3)(A(i)) és az A(i)-k diszjunktak.
M-mel jelöle egy halmaz (Lebesgue-) mértékét:
M(R^2) = Szum(i=1..3)(M(A(i)))
Következésképpen valamely i-re M(A(i)) > 0, ezért A(i) tartalmaz egy gömböt és ebben a gömbben megadható egy szabályos háromszög.
Sajnos két hibát is elkövettem:
1, egyáltalán nem biztos, hogy az A(i) halmazok mérhetőek
2, nem biztos, hogy egy pozitív mértékű halmaz tartalmaz gömböt pl: [link]
Ettől függetlenül az a sejtésem, hogy ez az állítás jóval általánosabb feltételek mellett is teljesül.
Amúgy attól, hogy ez a probléma 9.-10.-es versenyfeladatban volt, még hozzákezdhetünk matematikailag is. Szerintem a kérdésfeltevő sem 10.-es.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!