Mi másnéven az y-tengely metszéspont?
Az x-tengely metszéspontot másnéven zérushelynek nevezik. Ugyanígy elnevezték az y-tengellyel való metszéspontot is? Ha igen mi a neve?
Előre is köszönöm.
Az x és az y tengely metszéspontját origónak is nevezik. Ha jól tudom. :)
dellfil
Látom, nem a kérdésre válaszoltam. Ezt benéztem, bocsánat. A kérdésre sajnos nem tudom a választ.
dellfil
Kérdező! Nem zavar, hogy egy egyenesnek nincs metszéspontja? Metszéspontja (többek között) két egyenesnek van.
A te esetedben egy koordináta-rendszerről beszélünk, amelyben van egy x (koordináta) tengely és egy rá merőleges y (koordináta) tengely. A kettő metszéspontja a zéruspont, vagy más néven origó. Ha pedig egy függvényt is tekintesz, amelyik mondjuk metszi mindkét tengelyt (pl. y=(x-1)^2-2 parabola), akkor beszélhetünk az y=0 függvényértékről, amelyet a függvény zéruspontjának nevezünk. Ez az a hely, ahol a függvény metszi az x tengelyt. Ezen kívül (ha van értelme), beszélhetünk a függvény x=0 pontban való értékéről. Ez nem zérushely! Ez a függvény és az y tengely metszéspontja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!