Görbék érintkezése? (matek)
x és -x függvények a zérus pontban érintkeznek.
x' = 1 (konstans függvény)
-x' = -1 (konstans függvény)
A két konstans függvény soha nem érintkezik.
Ha még egyszer lederiválom, akkor végtelen pontban fognak érintkezni, ugyanis a deriváltjuk 0 lesz.
Egyéb kérdés?
Vagy ti nem értettétek a kérdést, vagy én nem értem a választ.
Még egyszer megkérdezem:
Két görbe annyiad rendben érintkezik, ahányadik deriváltig érintkeznek?
Vagy ha az első deriváltjuk már nem érintkezik, akkor még azért érintkeznek elsőrendben?
A lényeg hogy van 2 függvény, amit valamiért görbének mondunk, gondolom az alakja miatt (vagy mert talán egy fv-t lehet görbének is nevezni?). Tudtommal ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani hányad rendben érintkeznek az x0 pontban, addig kell deriválni őket és helyettesíteni az x helyére x0-t, amíg a két függvény értéke nem lesz különböző. A kérdésem tehát máshogy úgy szólna, hogy ha N db deriválás után megegyeznek a fv értékek, akkor N-edrendben érintkeznek, vagy N+1 rendben? Mert az eredeti fv-ek érintkezésekor is lehet hogy már elsőrendben érintkeznek, de az is lehet, hogy azt nulladrendnek tekintik. Nem tudom értitek-e.
"Akkó meccik etymást."
Téged a parasztos és semmitmondó hozzászólásaidért miért nem pontoznak le sohasem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!