Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Vákuum hatására a tapadókorong...

Vákuum hatására a tapadókorong miért tapad fel a sima felületekre?

Figyelt kérdés

Mi az, ami odaszívja? Hiszen a vákuum légüres (vagy nagyon légritka) teret jelent, és a légritka tér még nem jelentené azt, hogy az adott dolognak (pl. tapadókorong) oda kéne tapadnia.

És ha már itt tartunk azt is megkérdezném, hogy miért csak a sima felületekre tapad? A recés felületen miért nem marad meg?

Köszönöm a válaszokat!

2014. szept. 11. 21:11
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
66%

Pascal törvényéról hallottatok már?

A légnyomás (és a hidrosztatikai nyomás is) minden irányban ugyanaz egy adott ponton.

Úgyhogy ne függőlegessezetek, mem vizsztessezzetek, hanem inkább olvassatok.

2014. szept. 11. 22:15
 22/34 anonim ***** válasza:

Annyiban igaza van a 21:51-esnek, hogy a súrlódási erőnek nem sok köze van a kérdéses jelenséghez. Az mindig az érintkező felületekkel párhuzamosan hat:

„Az egymáshoz nyomódó felületek között a felületre merőleges nyomóerőn kívül a felülettel párhuzamos erő is hathat. Ez az erő a 'súrlódás'. A súrlódási erő oka a felületek közötti adhézió, valamint a felületek egyenetlensége. Megkülönböztetünk 'nyugalmi' (vagy 'tapadási') és 'mozgási' (vagy 'csúszási') súrlódást.” – [link] 31. oldal

2014. szept. 11. 22:26
 23/34 anonim ***** válasza:
0%
Kösz tesó!
2014. szept. 11. 22:35
 24/34 anonim ***** válasza:
Ha hozászolásotok van akkor azt kérdésre vonatkozó válasz formájában ha lehet.Nem volt a kérdésben definiálva hogy csak a felületre merőleges vagy párhuzamos erőnek áll ellen a tapadókorong tehát általánosságban lehet beszélni róla. A baj az hogy a koma nem válaszol csak mindenkit fikáz mintha nagyon tudna , de a valóságban nem tud ő semmiről semmit.
2014. szept. 11. 22:42
 25/34 anonim ***** válasza:

22:42, ez a hozzászólásod megfelel a benne foglalt kritériumoknak?

> „Ha hozászolásotok van akkor azt kérdésre vonatkozó válasz formájában ha lehet.”

Ugyanis szerintem nem válaszol a kérdésre. Amúgy meg a 22:26-os válaszomat úgy is fel lehet fogni, hogy a 21:44-est és 22:00-st akarja helyretenni (és így a kérdésre kialakuló választ tisztázni); nem pedig a 21:51-est védeni. (Amúgy a 21:49-es hozzászólásomban finomabban tettem ezt.)

> „Nem volt a kérdésben definiálva hogy csak a felületre merőleges vagy párhuzamos erőnek áll ellen a tapadókorong”

Akkor idézem a kérdezőt:

„Mi az, ami odaszívja?” – A felülettel párhuzamos irány az nem „oda” mutat.

> „A baj az hogy a koma nem válaszol csak mindenkit fikáz mintha nagyon tudna,…”

Ez teljesen jogos volt addig, még el nem ismerte, hogy igazunk van.

> „de a valóságban nem tud ő semmiről semmit.”

Ez egy kicsit erős, de még nem láttam bizonyítani az ellenkezőjét.

(És ezzel szerintem eléggé megaláztuk, nem szükséges jobban.)

Üdv,

a 21:14-es, 21:26-os, 21:32-es, 21:43-as, 21:49-es és 22:26-os válaszok írója

2014. szept. 11. 23:01
 26/34 anonim ***** válasza:

Engem inkább ez a hozzászólás dühített fel:

"Egyes hülyeséget írt. Atomi szinten keresendő a válasz, de ezen a szinten nem állok le előadást tartani."

A eredeti kérdés jellegéből látszik hogy az illető nem tudja teljes pontossággal kifejezni a kérdést hanem inkább egy jelenségkör érdekli. A tapadási súrlódás bevitele a témába kiegészíti a korábbi információkat és teljesebbé teszi a válaszokat.

Ez azonban nem mondható el a fikázásokról amit itt előadott a válaszadó és nem kell védeni.

2014. szept. 11. 23:10
 27/34 anonim ***** válasza:

> „A eredeti kérdés jellegéből látszik hogy az illető nem tudja teljes pontossággal kifejezni a kérdést hanem inkább egy jelenségkör érdekli. A tapadási súrlódás bevitele a témába kiegészíti a korábbi információkat és teljesebbé teszi a válaszokat”

Ok, de azt akkor is szeretném hangsúlyozni, hogy a tapadási súrlódási erő az nem egy olyan tapasztó erő, ami a felületeket összenyomja. Amúgy igen, ha nem vízszintes felületre tapasztjuk a korongot, akkor a tapadási súrlódás is közrejátszik abban, hogy ne mozduljon el, de a hozzá szükséges nyomóerőt a „vákuum” biztosítja.

(Szóval a végső álláspontom az, hogy nem írt nagy butaságot a 21:44-es, de kicsit szűkszavú volt.)

> „Engem inkább ez a hozzászólás dühített fel:

"Egyes hülyeséget írt. Atomi szinten keresendő a válasz, de ezen a szinten nem állok le előadást tartani."”

Ohh, téged is?

> „Ez azonban nem mondható el a fikázásokról amit itt előadott a válaszadó és nem kell védeni.”

Igaz, de megalázni sem kell. És ebben úgy érzem, sajnos eléggé élen jártam, szóval egy bocsánatkérést részemről megér egy dolog az ő irányába.

2014. szept. 11. 23:24
 28/34 Wadmalac ***** válasza:
100%

Magdeburgi félgömbök rémlik gondolom többeknek.

A két félgolyó csupán a peremeinél illeszkedett, volt fizikálisan kapcsolatban, az összeszorító erő pedig a félgömbök teljes illeszkedési felületének megfelelő (felület X légnyomás).

Igen, ez a légnyomás előállította erő.

Nem, ehhez nem kell atomfizika.

Csak azt nem értem, miért kell ehhez ezer oldalnyi vita? :)

2014. szept. 12. 08:08
 29/34 anonim ***** válasza:
50%

Wadmalac, akartam már írni, csak nem tudtam, hogy mi a neve :) Azt tudtam, hogy valamilyen gömb vagy golyó.

És abból is látszik, hogy milyen erős a légnyomás, hogy lovakkal nem tudták széthúzni a gömböt.

2014. szept. 12. 13:06
 30/34 Wadmalac ***** válasza:
Isten ments, hogy kötözködjek, csak nem értem a felhajtást, amikor a légnyomás-vákuum téma általános iskolás fizika. Lehet, hogy én vagyok naiv, de nekem fura, hogy ezen ennyit lehet vitázni. :)
2014. szept. 12. 13:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!