Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Izzó fém formázása?

Izzó fém formázása?

Figyelt kérdés
Kérdésem az lenne hogy egy izzó vagyis jól áthevített fém darabba ha rápréselek egy másik nem izzó fémlapot melynek van egy mintázata az a mintázat belenyomódik az izzó fémbe? ha igen mennyire látszódik majd még ha a mintázott fém puhább is mint ami izzik?

#fém #formázás #vas #acél #sajtolás #préselés #izzófém #fémformázás
2014. aug. 27. 11:02
1 2
 11/19 Wadmalac ***** válasza:

Ránéztem a wikire, ott a porkohászatnál csak egy variánst ír, a hidegsajtolást és UTÁNA hőntartással zsugorítást.

No ezt sem csinálod meg otthon.

A megfelelő alapanyag porok előállítása vagy beszerzése, megfelelő arányú keverése, préselési nyomás előállítása, pontosan szabályozott hőntartás a zsugorítás alatt, na ez mind drága, precíz ipari eljárást igényel.

2014. aug. 29. 12:05
 12/19 A kérdező kommentje:
Igen én is azt néztem meg találtam egy videót, akkor marad a szikraforgácsolás már csak találnom kell valakit aki megcsinálja :) azért kíváncsi lennék egy ilyen porkohászati megoldás mennyibe fájna, az én egy kis vacakom csak elférne ott a sarokba valahol a kemencében, mert nem hiszem hogy maga az alapanyag lenne sok hanem a hőkezelése gondolom...
2014. aug. 29. 13:11
 13/19 anonim ***** válasza:

Van valamilyen 3D nyomtatás fémporból.

Csak el kell modellezni a cuccot elküldeni mailben a modellt, átutalni a manit aztán elküldik a cuccot.

A másik ötletem:

Le kell venni a mintát (gipsz vagy más módszer) aztán ólomból kiönteni vagy (forrasztó anyagól) és azután galvanizálással egy viszonlyag vastagabb 500µm réteget vagy rétegeket építeni rá hogy alaktartó és kopásálló legyen.

2014. aug. 29. 13:13
 14/19 Wadmalac ***** válasza:
Ez az ólmos öntős dolog működhetne is. De akkor már inkább a forrasztóónt javaslom. Azt szerintem lehet galvánnal krómozni és kicsit azért az ólomnál szilárdabb.
2014. aug. 29. 13:23
 15/19 A kérdező kommentje:
És ha alubol önteném ki az is jó lenne?
2014. aug. 29. 13:26
 16/19 A kérdező kommentje:
A porkohászatos technikára is csak azért gondoltam mert van egy ismerősömnek indukciós hevítője meg egy ilyen kis kemencéje amiben fémet szokott edzeni...
2014. aug. 29. 13:28
 17/19 Wadmalac ***** válasza:

"És ha alubol önteném ki az is jó lenne?"

Hát ha csak úgy akarod hagyni "natúr", akkor igen. A bevonatolás már más téma.

Alut is galvanizálnak, de csak eloxálják.

Nem tudsz rá krómot galvánosan felvinni.

Lehet krómozott alut kapni, pl. bringakormányt, de ott trükkös a technika, először védőgázban felpolírozzák, aztán elgőzölt rezet csapatnak le rá. Utána ezt a réz felületet már lehet krómozni.

Nem éppen háztáji eljárás. :)

2014. aug. 29. 13:42
 18/19 A kérdező kommentje:
Uhhh hát azt nem tudtam... igen az bonyolult. Kár hogy nincs valamilyen sav amiben felolvasztanék vasat utána csak ráöntve megkötne :)
2014. aug. 29. 13:48
 19/19 Wadmalac ***** válasza:

Az alumínimummal az a baj, hogy ott figyel rajta a kemény, vastag oxidréteg. A védőgázas oxidmnetesítés utáni gőzölős módszerrel gondolom menne a vassal bevonás is. Ha jól tudom, a króm rágőzölésével az a baj, hogy az alut a folyékony króm nem nedvesíti, mintha viaszra permeteznéd a vizet.

De ha le tudod önteni aluból, pl. velük lekrómoztathatod:

[link]

Nem reklám, csak most találtam, biztosan van még sok ilyen cég, mondjuk a közeledben is.

2014. aug. 29. 13:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!