Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Tizedikes matematika feladat...

Tizedikes matematika feladat (gondolkodási módszerek) Segítene valaki levezetni?

Figyelt kérdés
Egy lemezre írjunk "1"-t, két lemezre "2"-t, háromra "3"-t, és így tovább, harmincra "30"-at. Tegyük a lemezeket egy dobozba ebből húzunk véletlenszerűen lemezeket anélkül, hogy visszatennénk. Legkevesebb hány lemezt kell kihúzni ahhoz, hogy biztosan legyen legalább 10 lemez, amelyre ugyanaz a szám van írva?

2014. aug. 7. 22:18
 1/4 anonim válasza:
szám, vagy számjegy? mert nem teljesen értem..ha a lemezekre felírjuk h 1,2,3,4,5,6,7,8,9...30..akkor hogy lenne bármelyiken is ugyanaz a szám?
2014. aug. 7. 22:57
 2/4 anonim válasza:

ja bocsi, most olvastam újra.

Szerintem ez úgy van, hogy azokból a lemezekből, amelyekre 1,2,3,4,5,6,7,8,9-es van írva, sosem lesz 10 ugyanolyan. Így összesen 45 lemez van amit kihúzhatsz úgy, hogy nem lesz köztük 10 ugyanolyan. Ezt követően már csak 21(10-től 30-ig számozva) fajta lemezed lesz, de biztos, hogy ezekből a lemezekből van legalább 10 ugyanolyanod. Ezt követően húzhatsz folyton különbözőket, így 21+21+21+21..így tovább 9x, mivel azt követően mindegy mit húzol, olyat fogsz húzni amiből biztos van már 9 db-od. Így a végeredmény szerintem 45+9x21=234 lemezt kell kihúznod, h biztosan legyen 10 egyforma. Sszerintem..de lehet nagy hülyeséget mondok :D

2014. aug. 7. 23:10
 3/4 anonim válasza:
A 2. Válaszoló jól mondja :)
2014. aug. 8. 09:13
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2014. aug. 13. 00:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!