Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Lehet így alkalmazni a gyökjel...

Lehet így alkalmazni a gyökjeleket?

Figyelt kérdés

[link]

Leginkább a sorok végén lévő utolsó 1-2-re gondolok, mert úgy még én sem láttam őket.

Mivel biztos sokan nem találkoztak minden jelöléssel, ezért olyantól kérdezem, aki biztosan tudja, és nagyon ért hozzá.

Köszönöm.

2014. aug. 1. 13:05
 1/10 anonim ***** válasza:

gyök(gyök(x = negyedik gyök(x

A sima gyökjel alapból négyzetgyököt jelöl, csak nem írjuk ki a kis kettest a gyökjel elé. Két gyök alatt valami az a negyedik gyöknek felel meg, tehát írhatod egy gyökjellel, csak az előtt fenti indexbe egy kis 4-est kell írnod. De egyébként így is helyes matematikailag, csak nem "szép" :P

2014. aug. 1. 13:29
 2/10 anonim ***** válasza:
lehet, de ettől függetlenül az első és a második rossz, a harmadik megoldása meg értelmetlen, ha meg az akar lenni, mint az előző kettő, akkor rossz.
2014. aug. 1. 13:41
 3/10 anonim ***** válasza:
Mindhárom sorban: utolsó előtti jó, utolsó rossz/baromság/hülyeség.
2014. aug. 1. 13:51
 4/10 anonim ***** válasza:

Úh ja, most nézem, hogy ab külön van gyöközve.. Ilyen formában egyik sem értelmezhető! gyök(gyök(ab)c), ilyen nincs, a másik 2 végeredmény sem írható fel ilyen formában.

#1-es voltam, bocsi a figyelmetlenségért :S

2014. aug. 1. 13:51
 5/10 A kérdező kommentje:

[link]

Itt aláhúzkodtam azokat, amik szerintem nem jók. Jól csináltam? Vagy van olyan, amit nem húztam alá közben rossz, illetve olyan, amit aláhúztam, de jó?

2014. aug. 1. 14:42
 6/10 anonim ***** válasza:
az elsőben az utolsó előtti még jó. a két gyököt így össze lehet vonni. egyébként igen.
2014. aug. 1. 15:02
 7/10 2xSü ***** válasza:

A gyökjel kvázi zárójelezi a benne szereplő kifejezést. Vagy mondjuk olyan, mintha függvény lenne. Az a jelölés jó, ahol mondjuk egy √x -et helyettesíteni tudsz egy √(x)-el, vagy egy gyök(x)-el.

Az első aláhúzott kifejezés jó: gyök[gyök(ab)*c]

Az első sor második aláhúzott kifejezése nem jó. gyök[gyök(ab]*c) . (Ha függvénnyé írod át, a zárójelek megnyitási és lezárási sorrendje nem lesz azonos.)

A harmadik aláhúzott példa – második sor – szintén nem jó. gyök[gyök(ab]/c)

A negyedik aláhúzott példa sem jó. Ezt még függvényként rosszul kifejezve sem tudom leírni.

Jó, persze akár elvileg lehetne ilyen jelölés is, legalábbis nehéz kétféleképpen értelmezni a jelölésedet, de így nem szokták használni.

2014. aug. 1. 16:06
 8/10 A kérdező kommentje:

Értem már. De szerintem az első utolsója alkalmazható lenne. Tökre informatív, lehet belőle tudni, hogy mi mennyi, és gyorsabb is leírni, mintha zárójeleznének, 4. gyökre emelnénk, és a másikat meg négyzetgyökre... és könnyebb mintha törthatványba írnánk le. Szerintem be kéne vezetni ezt a jelölést is.

Nem tudom, ha mondjuk dolgozatba alkalmazni fogom, akkor a tanár érteni fogja mit akarok, és akkor el kell fogadnia nem? (első sor utolsójáról van szó még mindig).

2014. aug. 1. 20:14
 9/10 2xSü ***** válasza:

#8: Szerintem csak összezavarná az embereket. Most a gyökjel a b-ig tart, vagy a c-ig? Az első sor utolsó előttije jóval egyértelműbb.

> Szerintem be kéne vezetni ezt a jelölést is.

Gondolom azért nem vezették be, mert senkinek nem volt rá szüksége. Minden helyes jelölésed egyformán jó, egyformán érthető annak, aki ismeri a hatványozás azonosságait.

> Nem tudom, ha mondjuk dolgozatba alkalmazni fogom, akkor a tanár érteni fogja mit akarok, és akkor el kell fogadnia nem?

Valószínű, hogy nem, mert ez nem egy elfogadott jelölés. Ne használd. Szokd meg azt a jelölést, amit alkalmazni szoktak, és neked sem lesz vele soha többé bajod, és ugyanúgy furán fogod nézni azt, aki hozzád hasonlóan akar valami új jelölést bevezetni. Minek? Miért lesz jobb? Nem lesz jobb, csak rosszabb. Sokkal logikátlanabb és keszekuszább az egész.

2014. aug. 1. 23:07
 10/10 anonim ***** válasza:
Mindegyik sor utolsó kifejezése rossz.
2015. febr. 22. 19:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!