Erre megoldást jelenthet ez a hipotézisvizsgálat? (Részletek lent. )
Meg akarom vizsgálni, hogy van-e szignifikáns kapcsolat a nem és a sörfogyasztás között. Tehát megvan, hogy hány férfi fogyaszt sört, hány nő fogyaszt sört, és hány férfi nem fogyaszt sört, valamint hány nő nem fogyaszt sört. Erre függetlenségvizsgálatot alkalmazok 10%-os szignifikanciaszinten.
Így jó?
Szerintem nem ugyanarra gondolunk. Én egy statisztikai hipotézisvizsgálatról beszélek. Abban a példában, amit én néztem, azt vizsgálták, hogy összefügg e a jövedelem, és a bevándorlóellenesség. Tehát volt x számú szegény, y számú közepes jövedelmű és z számú gazdag, akik közül ennyien és ennyien utálják a bevándorlókat, ennyien és ennyien szeretik őket stb...
Amit te mondasz, én arra regressziószámítást alkalmaznék. Tehát, hogy a különböző napi középhőmérsékleti értékek milyen sörfogyasztást vonnak maguk után, akár egy ilyen táblázatban:
hőmérséklet sörfogyasztás (liter)
5 0,2
10 0,3
12 0,5
15 0,7
20 1
25 1,5
Itt számolsz egy lineáris korrelációs együtthatót, majd utána meghatározod a regressziós egyenest. Ebben az esetben erőteljes pozitív irányú lineáris kapcsolat van a középhőmérséklet és a napi sörfogyasztás között. Egészen pontosan a lineáris korrelációs együttható: 0,960667141
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!