Valaki meg tudná ezt oldani?
a feladat nem nehéz mégsem tudtam megoldani:
5x+4y-3z+2=34
x+10y-4z=60
6x+8z=68
x=?
y=?
z=?
utolsóból fejezd ki X-et Z-vel és egy konstanssal. utána azt az X helyére írd be azt a 2. egyenletbe, akor ott csak Z és Y lesz. fejezd ki Y-t Z-vel és vmi konstanssal. első egyenletbe beírod a már kifejezett X,Y helyére amiket kiszámoltál, és akkor egy elsőfokú egyenlet lesz. mérlegelvvel megcsinálod, Z megvan. utolsóba beírod, akkor az X-et kiszámolod és végül a 2. egyenletből az Y-t.
jobb ha megérted, mintha bemásolnád az eredményt. számold csak ki, leírtam, hogy hogy kell!
Segít a Lineáris Algebra
Mátrix a kulcsszó: NxN-es azaz 3x3-as mátrixal megoldod.
5x+4y-3z=32
1x+10y-4z=60
6x+0y+8z=68
5; 4;-3|32
1;10;-4|60
6; 0; 8|68
Akkor vedd észre hogy Z-re rendezve az egyenletet:
z = -0.75x + 8.5
vagy
z = -3/4x + 18/4
Ezt behelyettesíted, akkor ezt kapod:
x + 10y + 12/4x - 34 = 60
ebből
y = - 4x + 94
Így a végén ezt kapod:
5x +4 *(-4x +94) -3*(-3/4x +18/4) +2 = 34
Mivel az egészet fejben rendeztem nem kizárt a hiba de a lépéseket látod, mit hogyan rendeztem és hova helyettesítettem be. gy egyismeretlenes egyenletet meg már meg tudsz oldani azt hiszem (így megkapod X értékét) amiből a kiemelésekkel ki tudod számolni Y-t és Z-t.
De mátrix-al egyszerűbb megoldani, bár ha nem tanultál még Lineáris algebrát akkor ne bonyolítsd válaszd a hosszadalmasabb kiemelgetős behelyettesítős módszert és oldd meg. A lépéseket felírtam innentől csak követned kell, meg ki kéne számolni.
Nehogy már más oldja meg helyetted. Használd a szürkeállományodat. Ha meg ez a házid nem szép ha így akarod megtalálni a megoldást.
Egyébként én meg 5 számra lennék kíváncsi 1-90-ig. :)
azért van ám bőr a képeden. Felnyomod ide a házidat és még a végén beszúrsz egy olyat, hogy te három számra lennél kíváncsi azaz a végeredményre.
A dolgozatnál ki fog segíteni megoldani?
Ez egy hótpi..a egyszerű egy feladat, általános végén már megoldottam ilyeneket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!