Miert edes a sokaig ragott kenyerhej? Biologiai/kemiaia megközelitesböl
Figyelt kérdés
2014. ápr. 27. 14:54
1/4 Borz5 válasza:
A nyáladban lévő amiláz enzim a keményítőt glükózzá/szőlőcukorrá bontja le amit édesnek érzel.Mivel ennek kell egy kis idő azért nem érzed rögtön.
2/4 anonim válasza:
A nyálban található alfa-amiláz a keményítőt szőlőcukorrá bontja,ezért érzed idővel édesnek.
3/4 sadam87 válasza:
A nyálban levő alfa-amiláz a keményítőt NEM bontja le glükózzá/szőlőcukorrá. A nyálamiláz a keményítőt legfeljebb diszacharid (maltóz) alegységekig képes lebontani. A maltóz glükózzá történő lebontást a vékonybélben termelődő maltáz enzim végzi.
(Egyébként még sohase hallottam olyanról, akinek tényleg sikerült addig rágnia a kenyeret, hogy édes ízt érezzen. Igaz, a maltóz a kevésbé édes cukrok közé tartozik.)
4/4 A kérdező kommentje:
köszi szepen a välaszokat, ez egy kemia könyvben volt kerdes, az mar mas, h teljesitetö-e...
2014. ápr. 28. 18:55
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!