Ötöslottón EGY találat esélye 5:90?
"Ahhoz, hogy megértsd, hogy minek mennyi az esélye, illetve az ahhoz szükséges adatokat hogyan számoljuk ki, ahhoz középiskolás kombinatorikai tudásra van szükséged. Ennek nézz utána, utána (esetleg) meg fogod érteni az eddig leírtakat (hogy melyik miért jó és miért nem)."
Nem vagyok kisiskolás; megvan a középiskolai kombinatorikai tudásom, legfeljebb kicsit berozsdásodott. Nem okoz gondot megérteni, hogy mit jelent az 5 alatt a 9, de arra emlékszem, hogy amikor a val. számításnál a lottóval foglalkoztunk, akkor külön mondta a tanárunk, hogy egy kettes találatot sokkal nehezebb kiszámolni, mint egy ötöst.
7 11 14 15 23 25
3 10 16 20
Tessék --a skandira a tuti négyes a fentivel együtt.Csak melyik az?:)
k találat esélye(k=0,..,5):
[komb(5,k)*komb(85,5-k)]/(komb(90,5)
Ez szerintem minden k-ra ugyanolyan nehéz...
Jó, ha ezek megvannak, akkor már lehet tárgyalni (és én azt honnan tudjam, hogy neked milyen végzettséged van?)
Legegyszerűbb, ha a klasszikus valószínűségi modellel számolunk; kedvező esetek száma/összes eset.
-Az összes esetek számát könnyen ki tudjuk kalkulálni; 90 számból kell 5-öt kiválasztanunk úgy, hogy a sorrend nem számít, ezt (90 alatt az 5)-féleképpen tudjuk megtenni, aminek az értéke egy eléggé nagy szám: 43.949.268 (tehát durván 44 millió) szelvényt kellene kitöltenünk ahhoz, hogy biztosan 5-ösünk legyen.
-A kedvező esetekhez bontsuk két részre a számokat; egyik részbe mennek a kihúzott számok (5 db), a másik részbe a ki nem húzott számok (85 db). 5 számból 2-t kell kiválasztanunk, mivel a 2-esre hajtunk; ezt (5 alatt a 2)=10-féleképpen tudjuk kiválasztani. A már kiválasztott 2 számunk mellé kell még nekünk kiválasztani 3-at a ki nem húzott számok közül, ez (85 alatt a 3)=98.770-féleképpen választható ki.
Ezt a két számot összeszorozzuk, így 980.770 kedvező lehetőséget számolhattunk össze.
-Így már kiszámolható annak az esélye, hogy lesz-e kettesünk: 980.770/43.949.268=~0,0223. vagyis kerekítve 2,23% esélyünk van egy kettes összeszedéséhez.
Én így számolnám. Nem biztos, hogy jó a gondolatmenet, a nálam okosabb emberek majd kijavítják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!