Túlélhető az, ha valaki 10 emelet magasból vízbe zuhan?
Fura, én eddig úgy tudtam, hogy egy emelet 5 méter. Na mindegy.
Csak azért kérdezem, mert kíváncsi vagyok, hogy élhette túl Jason Bourne a zuhanást a CIA kiképzőközpontja tetejéről.
A "puha víz" az egy hollywoodi filmes klisé, mindenki mindent túlél, ha a végén vízbe esik. :)
De azt mondanám hogy ez konkrétan igaz. 30 méter vízbe még simán nem csak a túlélhető, de a sérülés nélkül megcsinálható határon belül van. Megteszik rendszeresen mások is: a La Quebrada-i sziklaugrók rendszeresen ugranak 30-40 méteres magasságból a turisták kedvéért.
Ez pont egy 10 emeletes háznak felel meg.
Persze ehhez szakértelem és kockázatvállalás kell. Bármilyen hibás póz, rosszul felmért hely, úszó tárgy könnyen súlyos sérüléseket okozna.
Műugrásnál a még biztonságos 10 méternél szoktak maradni.
Az igaz, hogy ugyanezt mondjuk 2x akkora távolságról már profiknak sem ajánlatos megpróbálni. Egy 80 méteres zuhanás vízbe már mindenki számára halálos, de legalábbis nagyon komoly sérüléseket okoz (amit aztán követ a megfulladás).
Azok az öngyilkosjelöltek, akik hidakról ugrálnak például, nem igazán kíméletesen szoktak meghalni: összetöröd kezed-lábad, több tíz méter mélyen a víz alatt találod magad (igenis valós veszély, hogy valaki miután nagy esésben megsérült, esetleg nem tud a felszínre jönni), de van aki mindezt túléli és a hideg víz és a lehűlés végez vele.
Pedig elég sokan választották már ezt a módot. :(((
Nem tudom, tényleg olyan nagy "divat" volt-e Pesten egy időben, de született egy kuplé a témában:
https://www.youtube.com/watch?v=mp2rW8a1rTo
Kérdező: Még a régi típusú bérházakban sem éri el a belmagasság a 4 métert, nemhogy az 5-öt. Nézz utána. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!