Hogyan lehet a kör középpontot kiszámítani?
Sziasztok,
Adott egy x,y pont és egy u,h pont ami egy R sugarú körön van. Hogyan tudom meghatározni a kör középpontját i,j-t?
Minden koordináta lehet negatív és pozitív is. A két pont a körön van.
Segítségeteket köszönöm!
A kört három adat határozza meg egyértelműen. Vagy három kerületi pontját adjuk meg, vagy két kerületi pontot és a sugarat. A kérdésben a (x,y) és (u,h) kerületi pontok, valamint az R sugár adott, tehát a három adat megvan.
Az (i,j) ismeretlen középpontra felírjuk a két egyenletet (két pont közötti távolság), és a kétismeretlenes (másodfokú) egyenletrendszert megoldjuk. (elvileg, konkrét pontokat és sugárt megadhatunk úgy is, hogy nincs megoldás, de úgy, hogy végtelen sok megoldás legyen, nem tudjuk megadni. A kör középpontja a két pontot összekötő szakasz középpontján átmenő, és arra merőleges egyenesen van, és - ha van - két szimmetrikus megoldás lesz).
#11:
"ami egy R sugarú körön van"
Na ezen a kérdésben átnéztem, mint boci az itató felett.
Sorry. Figyelmetlen voltam. :)
A másodfokú egyenletekhez illő módon két helyes megoldás lesz. Csak akkor lesz egy, ha a két pont épp egy átmérő végpontja, szóval a távolságuk pont 2R.
Ha ennél távolabb vannak, nem lesz gyöke az egyenletnek.
Ez negatív diszkrimináns formájában fog megjelenni az egyenletben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!