A. Hogyan kell kiszámítani egy henger fordulatszámát, ha azt akarjuk hogy a benne levő folyadék felkenődjön a falra s karika alakot vegyen fel de legalábbis felül összeérjen? Milyen paramétereket kell figyelembe venni?
B. Ha az a plusz követelmény hogy a döntve forgatott hengeren a folyadéknak a másik irányba is szét kell terülnie de csak két átlós sarokig kell érnie akkor mi a teendő?
Szerintem ez nem túl egyszerű feladat, mert akár a viszkozitás, akár a henger belső felületének minősége is befolyásolhatja az eredményt.
Ezt szerintem tipikusan kimérni lehet/kell, különböző anyagú, átmérőjű, fordulatszámú henger és anyagú folyadékra. Lesz belőle sok táblázat/görbesereg.
Szerintem az elsőnek van igaza, hiába sűrű vagy híg, a folyadék tömege és amiatt a mennyisége számít.
De kéne valami nyavajás képlet is ezekre.
Akkor lenne igazad, ha nem lenne gravitáció. Az mindig torzítani kívánja a "karikát".
A henger anyagi minősége is számít. Pl. ha feltesszük, hogy nincs súrlódás, úgy a folyadék meg sem fog mozdulni, akárhogy forgatod a hengert. Ha pedig minél nagyobb a súrlódás az üveg és a folyadék között, egyúttal a folyadék belsejében, úgy annál jobban közelít a (rögzített) szilárd anyagokhoz. Ld. az üveget (vagy akár a szurkot) még forgatnod sem kell, hogy karikában maradjon.
A legalább felül összeérés a kérdés nem a tökéletes kör. Az üveg pedig rossz példa, ha megáll a forgás le fog folyni max. sok száz, ezer év alatt.
A szurkot nem tudom folyadék e vagy valami más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!