Hogyan lehet a kör középpontot kiszámítani?
Sziasztok,
Adott egy x,y pont és egy u,h pont ami egy R sugarú körön van. Hogyan tudom meghatározni a kör középpontját i,j-t?
Minden koordináta lehet negatív és pozitív is. A két pont a körön van.
Segítségeteket köszönöm!
Egyik megoldás gondolat-menete:
A szerkesztés gondolat-menetével.
x,y középpontú, R sugarú kör egyenletét felírom,
u, h középpontú, R sugarú kör egyenletét felírom,
A kettőt, mint egyenletrendszert megoldom, megkapom a metszéspontjukat i, j -t.
Köszönöm a válaszokat!
A második válasznál tehát a két pontot kell középpontnak vennem?
Ebben az esetben hogyan tudom használni a kör egyenletét?
x=-6 y=8 R=10
(3-u)^2+(5-h)^2=10^2 ???
és persze a másik pont amin átmegy a kör
u=3 h=-5 R=10
(-6-3)^2+(8-(-5))^2=10^2
ebből hogyan kapom i-t és j-t?
Tragikusan kavarod a dolgokat. x, y a kör tetszőleges (futó) pontja szokott lenni, az adott pontok koordinátáit x, y , u -val soha nem szoktuk jelölni. Ebből csak egy nagy kavarás jön ki. Az általam leírt megoldás-menet kivitelezése így néz ki:
Olyan "csúnyák" az eredmények, mintha az adatokat is te találtad volna ki!?
Van persze olyan megoldás is, hogy az adott koordinátákat x, y helyére helyettesítjük, akkor u, y a két ismeretlen, és hasonlóan ehhez azt az egyenletrendszert kell megoldani.
Ez nagyon jól néz ki. A pontokat én találtam ki. Cadbe beírtam két koordinátát és egy R=10-es sugarat tettem rá.
Ez csak egy példa.
Amit te feltettél rajzot abból is látszik hogy két pont van. Hogyan döntöd el melyik a helyes?
Igazad van még nagyon keverem a dolgokat, de az ábra nagyon sokat segít. Köszönöm!
" Hogyan döntöd el melyik a helyes? "
Sehogy! Az egyenletrendszer mindkét gyöke helyes, csak itt, most lefelejtettem. (-6.53,-1.99) is helyes eredmény valóban.
Az ábrát magamnak javítottam, kösz az észrevételt.
Itt van a javított ábra:
Csak akkor van értelme a kérdésnek, ha a két pontból egyik a középpont, vagy más nevezetes pont (a körön 90 fokkal odébb lévő pont vagy ilyesmi).
Csak két általános pont a körvonalon önmagában végtelen megoldást hagy nyitva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!