A CERN-ben folyó munkának van/lesz konkrét gyakorlati, gazdasági haszna?
Vagy csak építettek egy iszonyatosan drága játszóteret a "megszállottaknak"? :-)
Nekem, és még jópár embernek attól miért lesz jobb, hogy felfedezték a Higgs-bozont? :-)
Mikor felfedezték, hogy minden atomokból áll, sokan valószínűleg csak legyintettek, hogy "oké, és akkor mi van?"
A modern tudomány pedig hol lenne enélkül a felfedezés nélkül?
A témát tekintve én is laikus vagyok, mint te, kedves kérdező, ezt leszögezném, de azért írok néhány dolgot.
Először is van egy politikai/gazdasági vonatkozása a dolognak, azok a kormányok és politikusok, akik zsákszámra öntik a pénzt ebbe a projektbe, szerintem cserébe el is várnak valalmit.
Elég sok köznapi emberek számára szóló könyvet és cikket elovastam a témában. Itt azt írják, ha a kvantummechanikában történnek olyan tudományos áttörések, amelyeknek el lehet kezdeni a gyakorlati alkalmazását, az teljesen új távlatokat nyit a gazdasági életben, elsősorban az energetika területén, de sok haszna származhat belőle pl. az elektronikának, a vegyiparnak (alapanyagok előállítása) vagy akár az orvostudománynak is.
Hogy ezek mikor fognak megvalósulni, azt csak tippelni lehet, akár 10 éven belül is, de az is előfordulhat, hogy még 100 év múlva sem lesz konkrét gyakorlati haszna.
Javaslom Michio Kaku könyveit (Hipertér, a lehetetlen fizikája, a jövő fizikája), mindegyik kötetben ír viszonylag közérthető módon az ott folyó kutatások hasznáról.
Izé pölö azt is a CERN-nek köszönheted, hogy civilek is felszivároghatnak a világhálóra nem valami csökevényes vállalti egyengépek összekötése legyen; csakhogy a legszembetűnőbben világítsak rá a kérdés értelmetlen mivoltára. Nélkülük nem szidhatnád őket a nagyközönség előtt a kényelmes foteledből.
De olvasgatni és olvasgathatsz róla, ha gondolod:
A kutatás egyrészt a fejlődés mozgató rugója, másrészt, ösztönös kíváncsiság, az emberi természet velejárója, harmadrészt lutri, nem lehet tudni, hogy hoz-e eredményt, ill. mekkorát?
Akár fel is forgathatja a világot - vagy semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!